Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 01. 2015 09:39

Kdosi
Pozice: Student
Reputace:   

Indukce-neorvnosti

Přeji pěknou sobotu,
trošku jsem se zasekl u dokazování nerovností pomocí indukce. Byl bych rád, kdyby jste mě pár věcí trochu osvětlili a nějak lehce naťukli například na tomto příkladu (snad mi to bude stačit, když-tak ještě doplním ostatní):
Dokažte, že pro $n\in{\mathbb{N}}$ platí nerovnosti $\sum_{k=1}^{n}\frac{1}{\sqrt{k}} \ge \sqrt{n}$. Indukční předpoklad je v pohodě. Potom postupuju: $\sum_{k=1}^{n+1} \frac{1}{\sqrt{k}}\ge\sqrt{n}+\frac{1}{\sqrt{n+1}}$, pokud dobře chápu, teď bych měl dokázat, že je to větší nebo rovno než $\sqrt{n+1}$. Což mě ale zatím nenapadlo jak (ani když jsem levou si to převedl na společ. jmenovatel).

Dál by mě zajímalo, jestli můžu udělat toto: z indukčního předpokladu vím, že pro N-{3} platí: $n^2<2^n$ a z kroku n+1 jsem se dostal k tomu dokázat, že $n^2+2n+1<2^n \cdot2$. A teď nevím, jestli mi tedy stačí dokázat, že $2n+1<2^n$. S ohledem na aritmetiku nerovností se mi to moc nezdá. Taky si myslím, že pokud bych to udělat mohl (myšleno i podobné situace v jiných příkladech) tak by se to teoreticky dalo dokázat i pro tu trojku, prot kterou to podle zadání "nefunguje".

Byl bych moc rád, kdyby mi někde trochu mé situace objasnil. Zasekl jsem se na podobných příkladech a moc si s nimi nevím rady.
Přeji pěknou sobotu...

• (téma jako vyřešené označil(a) Kdosi)

#2 31. 01. 2015 10:27

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

Re: Indukce-neorvnosti

↑ Kdosi:

ad a) Nerovnici

$\sqrt{n}+\frac{1}{\sqrt{n+1}}\geq \sqrt{n+1}$

vyřešíš jednoduše, stačí odstranit zlomky:

$\sqrt{n^2+n}+1\geq n+1$

a zbytek je už jasný.

ad b)

Nerovnost $n^2<2^n$ platí až pro $n\geq 5$. Nicméně, k tomu, abys dokázal $n^2+2n+1<2^n \cdot2$, Ti stačí ukázat, že $2n+1<n^2$. Pokud se Ti to podaří, pak

$n^2+2n+1<2n^2<2\cdot2^n=2^{n+1}$

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

#3 31. 01. 2015 10:29

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

↑ Pavel:

Škoda, předběhl jste mě. :-)
Nicméně jen poznámka, ta druhá nerovnost platí i pro $n=1$.

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

#4 31. 01. 2015 10:38 — Editoval Kdosi (31. 01. 2015 10:43)

Kdosi
Pozice: Student
Reputace:   

↑ Pavel:, ↑ byk7:
Moc díky, u toho prvního jsem to měl přímo před nosem, jaksi mě to nenapadlo, děkuji moc.
U druhého jsem byl už trošku vedle, ale moc pomohlo, díky :)

#5 31. 01. 2015 11:30

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

↑ byk7:

To je pravda, ale pro indukci je potřeba brát $n\geq 5$.

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

Zápatí