Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, v knížce od V. Jarníka jsem narazila na příklad, kde mám dokázat
. Bohužel se mi to nedaří upravit, protože jediné, conz minulých vět "znám", a co má něco společného se zlomkem je: jestliže bx=a, pak existuje takové x, že
. Děkuji za odpověď.
↑ Ananas96:
Zdravím.
Důkaz bude záviset na tom, jak je teorie čísel budována a na jakém stupni budování teorie se nacházíme.
Pohlížime-li na rovnost
jako na větu v teorii reálných čísel, kterou chceme dokázat z axiomatiky
přirozených čísel, pak celý důkaz bude dosti obsáhlý.
↑ Ananas96:
Já bych řekl, že je to celkem jednoduché:
Přímo z definice jedničky je 
Z definice násobení racionálnch čísel je
a opět z definice jedničky
↑ Ananas96:
Napiš nějaký srozumitelný odkaz na příslušné místo v Jarníkově knize - podívám se do ní, abych zjistil,
co přesně se má dokázat a za jakých předpokladů.
http://m.ulozto.cz/xZyG8d5/vojtech-jarn … cet-i-pdf. Jediné, co jsem našla je tento odkaz ke stažení. Na straně 23, 24 jsou uvedeny věty o násobeni, na strane 25 pak cvičení 3. Děkuji moc!
↑ Ananas96:
Jarníka si stahovat nepotřebuji, neb ho mám doma, kam se večer snad dostanu.
Jde-li tedy o to vyřešit cv. 3 na str. 25 v D1, podívám se na to a zítra odpovím.
↑ Ananas96:
Je to tvrzení o racionálních (popř. reálných číslech). TAkže minimálně racionální čísla musejí být zavedena. A součástí definice racionálních čísel jsou všechny základní operace a vlastnosti nuly a jedničky.
Jsou zavedena racionální čísla... bx=a, pak existuje takové x, které se rovná podílu
, ale to je vše, nikde se nepíše o operaci s nimi... proto si nejsem jistá, jestli vím, jak mezi sebou dva zlomky např. násobit, atd... násobení mezi čísly a,b je samozřejmě zavedeno...
↑ Ananas96:
Ahoj. Takže:
Příslušný úsek Jarnikovy knihy, do něhož spadá ono cvičení, se zabývá pouze racionálními čísly a základními
aritmetickými operacemi s nimi - prozatím bez zřetele k relaci uspořádání. Přitom se vychází z poznazků, které
jsou vysloveny jako věty 1, ..., 10. Tyto věty zde nejsou dokazovány, tj. hrají úlohu AXIOMŮ a nutno mít o nich
přehled. (Náročnější zálemce by si mohl přát nějakou elementárnější axiomatickou soustavu, v níž by věty 1-10
byly dokazatelné - takovému jsou později nabídnuty odkazy na další literaturu.)
Věta 10 vypovídá o jenoznačné řešitelnosti rovnice
(1)
,
kde
jsou daná (racionální) čísla taková, že
. Kořen rovnice (1) je tedy jednoznačně určen uspořádanou
dvojicí
těchto čísel a je pro něj zaveden symbol
. Zkráceně to můžeme (za výše uvedených předpokladů
o
) zapsat formulí
.
Speciálně pro
:
(2)
.
Máme-li dokázat, že navíc
, pak vzhledem k větě 10 stačí ověřit, že číslo
je kořenem rovnice (1).
Ověříme to pomocí zkoušky dosazením do rovnice (1). Její levá strana pro
bude
.
pomocí komutativního a asociatvního zákona pro násobení (viz naše "axiomatická soustava" vět 1- 10) postupně
dostáváme
.
Podle (2) pak
. Zkouška dosazením vyšla, požadovaný důkaz je tím hotov.
Mohla bych ještě něco?... Zkoušela jsem i to cvičení pod tím, tak jen jestli byste se podíval, zda jsem uvažovala správně. Má se dokázat
, platí tehdy a jen tehdy, je-li a=0. Je tam rada: vynásobte obě strany b. Vynásobila jsem a vyšlo mi
. 0*b už vím, že je nula a za
jsem si dosadila x, z rovnosti (bx=a). Z příkladu 1, už vím, že když se a*b=0, přičemž b se nerovná nule, tak a musí být nula... Tzn. x=a/b=0... Šlo by to tak? Omlouvám se za své polopatické myšlení, ale lépe to vysvětlit asi neumím.
↑ Ananas96:
"Polopatické" myšlení má v matematice své důležité místo, ale je potřeba ho správně uspořádat.
Za předpokladu, že
jsou racionální čísla a
, chceme dokázat , že
tehdy a jen tehdy, když
,
neboli
(zápisem pomocí logických spojek se výrok zpřehlední). Jak víme z logiky, ekvivalence
výroků
znamená, že je splněna implikace
a zároveň též implikace
.
Máme tedy za úkol dokázat (za výše uvedených předpokladů) každou z implikací
(1)
,
(2)
.
Celý důkaz se tedy bude skládat z těchto dvou na sobě nezávislých částí. tVýrok (2) při tom můžeme rovnou
zapsat v jednodušším tvaru
(2')
a dokazovat ten. Opět máme k disposici věty 1, ..., 10 a k tomu všechno, co se nám už podařilo z nich dokázat.
Stačí tato nápověda ?
↑ Ananas96:
To, co jsi napsala (většinou si zde tykáme), se dá použít, ale není to celé, protože jsi dokázala pouze imlikaci
(předpokládala jsi, že platí
, tuto rovnost jsi vynásobila číslem
atd.).
Máš tam ovšem jednu chybu - proměnnou
jsi použila ve dvou různých významech.
Chybí důkaz obrácené implikace - i když je také velmi jednoduchý, opomíjet ho bychom neměli.
↑ Ananas96:
Opět mi připadá, že jsi vyšla z předpokladu
a došla jsi k
, nebo je v tom nějaký zmatek.
Při důkazu obrácené implikace máš vyjít z předpokladu
a ukázat, že
.
Celý důkaz bych pojal například takto:
Dobře, to jsem pochopila, ale přijde mi to moc složité, šlo by to takto? Vyjdeme z rovnice bx=a a předpokládáme a=0, tzn. bx=0 a z věty devět víme, že se součin rovná nule, pokud je alespoň jeden z činitelů roven nule, a předpokládáme, že b se nerovná nule... Tzn x=a/b=0.
↑ Ananas96:
Ano, tím je dokázána implikace
(avšak pouze tato implikace).
Myšlenky matematického důkazu musí být formulovány naprosto přesně, aby nedávaly prostor k nějakým
nesprávným představám. Tyto snahy mohou u čtenáře "nematematika" vyvolávat dojem, že některá formulace
je zbytečně složitá. Ale je lepší, když je složitá, než kdyby byla v zájmu jednoduchosti neúplná.