Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 02. 2015 13:40

Ananas96
Škola: GYMCV
Pozice: student
Reputace:   

důkaz

Dobrý den, v knížce od V. Jarníka jsem narazila na příklad, kde mám dokázat $\frac{a}{b}=a*\frac{1}{b}$. Bohužel se mi to nedaří upravit, protože jediné, conz minulých vět "znám", a co má něco společného se zlomkem je: jestliže bx=a, pak existuje takové x, že $x =\frac{a}{b}$. Děkuji za odpověď.

#2 25. 02. 2015 13:49

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

Re: důkaz

Nešlo by rovnici bx=a vynásobit číslem 1/b? Pak by přece
$x=\frac1b\cdot bx=\frac1b\cdot a$, ale z předpokladu taky máš, že $x=\frac ab$.

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

#3 25. 02. 2015 14:16

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Ananas96:

Zdravím. 

Důkaz bude záviset na tom, jak je teorie čísel budována a  na jakém stupni budování teorie se nacházíme. 
Pohlížime-li na rovnost $\frac{a}{b}=a\cdot\frac{1}{b}$ jako na větu v teorii reálných čísel, kterou chceme dokázat z axiomatiky
přirozených čísel, pak celý důkaz bude dosti obsáhlý.

#4 25. 02. 2015 14:35

Ananas96
Reputace:   

dukaz je z kapitoly o aritmetice realnych cisel a znam vlastne jen zakladni operace scitani a odcitani... Proto si myslim, ze zlomek nemuzu nasobit, jelikoz nevim, jak s nim pracovat.

#5 25. 02. 2015 15:14

Ananas96
Reputace:   

V dalsim prikladu ale je navod, at celou rovnici vynasobim b a take se tam nachazi zlomek... Jde mi jen o to, zda rovnici mohu nebo nemohu nasobit treba zlomkem nebo nejakym cislem.

#6 25. 02. 2015 22:25

Eratosthenes
Reputace:   140 

↑ Ananas96:

Já bych řekl, že je to celkem jednoduché:

Přímo z definice jedničky je

$\frac{a}{b}=\frac{a*1}{1*b}$

Z definice násobení racionálnch čísel je

$\frac{a*1}{1*b}=\frac a 1 * \frac 1 b $

a opět z definice jedničky

$\frac a 1 * \frac 1 b=a * \frac 1 b $

Budoucnost patří aluminiu.

#7 26. 02. 2015 07:06

Ananas96
Reputace:   

Nejde o to, že by mě nic nenapadlo, jak to provést, ale nejsem si jistá, jestli už znám násobení racionálních čísel, protože o tom se tam nic nepíše... každopádně děkuji :)

#8 26. 02. 2015 09:36

Rumburak

↑ Ananas96:

Napiš nějaký srozumitelný odkaz na příslušné místo v Jarníkově knize - podívám se do ní, abych zjistil,
co přesně se má dokázat a za jakých předpokladů.

#9 26. 02. 2015 10:12

Ananas96
Reputace:   

http://m.ulozto.cz/xZyG8d5/vojtech-jarn … cet-i-pdf. Jediné, co jsem našla je tento odkaz ke stažení. Na straně 23, 24 jsou uvedeny věty o násobeni, na strane 25 pak cvičení 3. Děkuji moc!

#10 26. 02. 2015 10:55

Rumburak

↑ Ananas96:

Jarníka si stahovat nepotřebuji, neb ho mám doma, kam se večer snad dostanu.
Jde-li tedy o to vyřešit cv. 3 na str. 25 v D1, podívám se na to a zítra odpovím.

#11 26. 02. 2015 17:36

Ananas96
Reputace:   

V tom případě jde tedy o cvičení na straně 14, číslování stránek jsem brala z toho pdf. souboru. Tak tedy strana 14. cvičení 3.

#12 26. 02. 2015 19:15

Eratosthenes
Reputace:   140 

↑ Ananas96:

Je to tvrzení o racionálních (popř. reálných číslech). TAkže minimálně racionální čísla musejí být zavedena. A součástí definice racionálních čísel jsou všechny základní operace a vlastnosti nuly a jedničky.

Budoucnost patří aluminiu.

#13 26. 02. 2015 20:07

Ananas96
Reputace:   

Jsou zavedena racionální čísla... bx=a, pak existuje takové x, které se rovná podílu $\frac{a}{b}$, ale to je vše, nikde se nepíše o operaci s nimi... proto si nejsem jistá, jestli vím, jak mezi sebou dva zlomky např. násobit, atd... násobení mezi čísly a,b je samozřejmě zavedeno...

#14 27. 02. 2015 11:13 — Editoval Rumburak (27. 02. 2015 11:16)

Rumburak

↑ Ananas96:

Ahoj.   Takže:

Příslušný úsek Jarnikovy knihy, do něhož spadá ono cvičení, se zabývá pouze racionálními čísly a základními
aritmetickými operacemi s nimi - prozatím bez zřetele k relaci uspořádání. Přitom se vychází z poznazků, které
jsou vysloveny jako věty 1, ..., 10.  Tyto věty zde nejsou dokazovány, tj. hrají úlohu AXIOMŮ a nutno mít o nich
přehled.  (Náročnější zálemce by si mohl přát nějakou elementárnější axiomatickou soustavu, v níž by věty 1-10
byly dokazatelné - takovému jsou později nabídnuty odkazy na další literaturu.)

Věta 10 vypovídá o jenoznačné řešitelnosti rovnice

(1)                                        $bx = a$ ,

kde $a, b$ jsou daná (racionální) čísla taková, že $b \ne 0$.  Kořen rovnice (1) je tedy jednoznačně určen uspořádanou
dvojicí $(a, b)$ těchto čísel a je pro něj zaveden symbol $\frac{a}{b}$. Zkráceně to můžeme (za výše uvedených předpokladů
o $a, b$)  zapsat  formulí

$x = \frac{a}{b}  \Leftrightarrow   bx = a$ .

Speciálně pro  $a = 1$ :

(2)                                             $y = \frac{1}{b}  \Leftrightarrow   by = 1$ .

Máme-li dokázat, že navíc $a \cdot \frac{1}{b} =  \frac{a}{b}$,  pak vzhledem k větě 10 stačí ověřit, že číslo $a \cdot \frac{1}{b}$ je kořenem rovnice (1).
Ověříme to pomocí zkoušky dosazením do rovnice (1).  Její levá strana pro  $x = a \cdot \frac{1}{b}$  bude

$L := bx = b \cdot \(a \cdot \frac{1}{b}\)$

pomocí komutativního a asociatvního zákona pro násobení (viz naše "axiomatická soustava" vět 1- 10) postupně
dostáváme

$L = b \cdot \(\frac{1}{b} \cdot a\)  =   \(b \cdot \frac{1}{b}\)\cdot a$

Podle (2)  pak   $L =  1 \cdot a = a$.  Zkouška dosazením vyšla,  požadovaný důkaz je tím hotov.

#15 27. 02. 2015 11:46

Ananas96
Reputace:   

Moc děkuji, strašně jste mi pomohl! :)

#16 27. 02. 2015 12:43

Ananas96
Reputace:   

Mohla bych ještě něco?... Zkoušela jsem i to cvičení pod tím, tak jen jestli byste se podíval, zda jsem uvažovala správně. Má se dokázat $\frac{a}{b}=0$, platí tehdy a jen tehdy, je-li a=0. Je tam rada: vynásobte obě strany b. Vynásobila jsem a vyšlo mi $b*\frac{a}{b}=0*b$. 0*b už vím, že je nula a za $\frac{a}{b}$ jsem si dosadila x, z rovnosti (bx=a). Z příkladu 1, už vím, že když se a*b=0, přičemž b se nerovná nule, tak a musí být nula... Tzn. x=a/b=0... Šlo by to tak? Omlouvám se za své polopatické myšlení, ale lépe to vysvětlit asi neumím.

#17 27. 02. 2015 13:48 — Editoval Rumburak (27. 02. 2015 15:03)

Rumburak

↑ Ananas96:

"Polopatické" myšlení má v matematice své důležité místo,  ale je potřeba ho správně uspořádat.

Za předpokladu, že  $a, b$ jsou racionální čísla a $b \ne 0$, chceme dokázat , že

$\frac{a}{b}=0$  tehdy a jen tehdy, když  $a = 0$ ,

neboli

$\frac{a}{b}=0  \Leftrightarrow  a = 0$

(zápisem pomocí logických spojek se výrok zpřehlední).  Jak víme z logiky,  ekvivalence $A \Leftrightarrow B$ 
výroků $A, B$ znamená,  že je splněna  implikace $A \Rightarrow B$ a zároveň též implikace $B \Rightarrow A$ .
Máme tedy za úkol dokázat (za výše uvedených předpokladů) každou z implikací

(1)                                       $\frac{a}{b}=0  \Rightarrow  a = 0$ ,

(2)                                       $a = 0 \Rightarrow  \frac{a}{b}=0$ .

Celý důkaz se tedy bude skládat z těchto dvou na sobě nezávislých částí. tVýrok (2) při tom můžeme rovnou
zapsat v jednodušším tvaru

(2')                                                 $\frac{0}{b}=0$

a dokazovat ten. Opět máme k disposici věty 1, ..., 10 a k tomu všechno, co se nám už podařilo z nich dokázat.

Stačí tato nápověda ?

#18 27. 02. 2015 15:23

Ananas96
Reputace:   

No nevím, trochu se v tom ztrácím, takže to co jsem napsala nejde vůbec použít?

#19 02. 03. 2015 09:58

Rumburak

↑ Ananas96:
To, co jsi napsala (většinou si zde tykáme), se dá použít, ale není to celé, protože jsi dokázala pouze imlikaci
$\frac{a}{b}=0  \Rightarrow  a = 0$  (předpokládala jsi, že platí $\frac{a}{b}=0$, tuto rovnost jsi vynásobila číslem $b \ne 0$ atd.).
Máš tam ovšem jednu chybu -  proměnnou $a$ jsi použila ve dvou různých  významech.

Chybí důkaz obrácené implikace - i když je také velmi jednoduchý, opomíjet ho bychom neměli.

#20 02. 03. 2015 11:28

Ananas96
Reputace:   

A šlo by to  takhle...? $\frac{a}{b}=0$ vynásobím *b.... $b*\frac{a}{b}=0*b$ pote z předchozího příkladu vím, že $a*\frac{1}{b}=\frac{a}{b}$, tzn. $a*b*\frac{1}{b}=0$. Z b*1=b vím, že $\frac{b}{b}=1$, takže a*1=0, tzn. a=0.

#21 02. 03. 2015 11:47

Ananas96
Reputace:   

+ to,co uź jsem dokazala predtim.

#22 02. 03. 2015 12:46 — Editoval Rumburak (02. 03. 2015 12:48)

Rumburak

↑ Ananas96:

Opět mi připadá, že jsi vyšla z předpokladu $\frac{a}{b}=0$  a došla jsi k  $a=0$ ,  nebo je v tom nějaký zmatek.

Při důkazu obrácené implikace máš vyjít z předpokladu  $a=0$ a ukázat, že  $\frac{a}{b}=0$ .

Celý důkaz bych pojal například takto:

#23 02. 03. 2015 13:16

Ananas96
Reputace:   

Dobře, to jsem pochopila, ale přijde mi to moc složité, šlo by to takto? Vyjdeme z rovnice bx=a a předpokládáme a=0, tzn. bx=0 a z věty devět víme, že se součin rovná nule, pokud je alespoň jeden z činitelů roven nule, a předpokládáme, že b se nerovná nule... Tzn x=a/b=0.

#24 02. 03. 2015 13:59 — Editoval Rumburak (02. 03. 2015 14:15)

Rumburak

↑ Ananas96:

Ano, tím je dokázána implikace $a = 0 \Rightarrow  \frac{a}{b}=0$  (avšak pouze tato implikace).

Myšlenky matematického důkazu musí být formulovány naprosto přesně, aby nedávaly prostor k nějakým
nesprávným představám.  Tyto snahy mohou u čtenáře "nematematika" vyvolávat dojem, že některá formulace
je zbytečně složitá. Ale je lepší, když je složitá, než kdyby byla v zájmu jednoduchosti neúplná.

#25 02. 03. 2015 14:05

Ananas96
Reputace:   

Dobře, díky za pomoc :)

Zápatí