Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám přímku p, u které znám normálový vektor n = (-8;-4) a jeden bod, který na ní leží S1[-1;0]. Můžu k parametrickému vyjádření této přímky p dosadit normálový vektor, tedy x = -1 - 8t; y = -4t; t e R? nebo musím dosadit jen vektor a s normálovým to nejde?
Děkuji
Nene, ale víš, že normálový a směrový vektor jsou na sebe kolmé, čili když je normálový vektor (-8,-4), pak směrový vektor je např (4; -8) nebo (-4; 8), protože součin směrového a normálového musí být roven nule.
↑ Vickey:
V parametrickej rovnici priamky musí byť z podstaty smerový vektor.
Hodnoty parametra priamky určujú postupne rôzne body priamky.
Každej hodnote parametra patrí 1 bod priamky, ktorý leží za alebo pred koncovým bodom smerového vektora položeného na príslušnú priamku do (určujúceho) bodu z parametrickej rovnice.
↑ gadgetka:
Ano to vím, ale když já potřebuji parametrické vyjádření přímky p a ne přímky AC, jelikož potřebuji dopočítat průsečík p a q... nevím můžu nějak dopočítat průsečík dvou přímek pomocí obecné rce?
Já jsem to chtěla udělat tak, že bych si vyjádřila parametricky přímky p a q, pak je porovnala a vypočítala průsečík, ale nějak se k té parametrické rci nemůžu dokopat, proto jsem se ptala jestli můžu využít ten normálový vektor, ale když nemůžu tak zase nevím, jak dál
Pokud máš obě rovnice v obecném tvaru, tak jistěže, vyřešíš to jako soustavu dvou rovnic o dvou neznámých. :)
Pošli mi zadání, třeba přes soukromou zprávu, mrknu ti na to. ;)