Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte, mam jednu vec, ktora mi je nie velmi jasne. Pre vysvetlenie toho, comu nechapem uvediem konkretne priklady.
Priklad c. 1
Rozhodnite ci A patri <u,v,w>. V kladnom pripade vyjadrite vektor a ako lin. kombinaciu vektorov u,v,w.
A = (-1,2,0,1), u = (1,0,2,1), v = (3,1,2,1), w (1,5,2,3) v priestore R4.
Cize normalne do matice a GEMujem, vektory nevysli linearne zavisle, a = 0u -1/2v +1/2w (vysledok je spravny). Teda este raz vektory vysli linearne nezavisle a podla riesenia A patri suboru vektorom. Ale podme dalej na dalsi priklad.
Priklad c.2
(p1, p2, p3) je subor vektorov z priestoru P3, kde
p1(x) = 1+x-2x^2
p2(x) = 7-8x+7x^2
p3(x) = 3-2x+x^2
Zistite ci P patri <p1,p2,p3> ak
a) p(x) = 5x - 7x^2
b) p(x) = 2+4x -x^2
Opat som to naskladal do matice a GEMoval. Acko mi vyslo, ze vektory su linearne zavisle a podla vysledku riesenia vektor patri do suboru vektorov. Becko je linearne nezavisle (podla wolframu) a ked sa dobre pamatam tak matica ani nemala riesenie, kazdopadne podla vysledku vektor nepatri suboru vektorom.
Co mi vsak nejde do hlavy, preco v prvom priklade, vektor patril suboru vektorov, ked nebol linearne zavisly, a v tom druhom priklade vektor patri vektorovemu suboru prave ked su LZ. Bol by niekto dobry a vyvetlil mi preco je to tak? Dakujem pekne.
↑ aladar:
Zdravím.
V té první úloze máš poněkud zmatek.
Vektory a = (-1,2,0,1), u = (1,0,2,1), v = (3,1,2,1), w (1,5,2,3) (v R4) jsou lineárně ZÁVISLÉ, protože
(1) 2a + 0u + 1v - 1w = 0 ,
kde alespoň jeden z koeficientů 2, 0, 1, -1 je nenulový. Díky tomu, že je nenulový i koeficient 2 u vektoru a,
můžeme tento vektor vyjádřit z rovnice (1) jako lin. kombinaci vektorů u, v, w , což znamená, že vektor a patří
do lin. obalu vektorů u, v, w (dokonce do lin. obalu pouze vektorů v, w, protože již 2a + 1v - 1w = 0 ).
Druhou věcí je, jak je to s lin. závislostí vektorů u, v, w, což je ale jiná úloha.
Pozdravujem.
Mozeme postupovat aj takto
Prva otazka
Mozme pouzit riesenie rovnice xu+yv+zw=a
Poznamka
Riesenie a=0u-1/2v+1/2w. (0,-1/2,1/2) znamena ze a je L.K. Vektorov u, v,w ( na to staci aby aspon jeden z koef. x,y,z je nenulovy)
Druha otazka, navod
mozes pracovat v standardnej baze polynomov
Stránky: 1