Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 03. 2015 13:23

aladar
Reputace:   

Rozhodnutie, ci patri vektor danemu vektorovemu suboru

Ahojte, mam jednu vec, ktora mi je nie velmi jasne. Pre vysvetlenie toho, comu nechapem uvediem konkretne priklady.

Priklad c. 1
Rozhodnite ci A patri <u,v,w>. V kladnom pripade vyjadrite vektor a ako lin. kombinaciu vektorov u,v,w.
A = (-1,2,0,1), u = (1,0,2,1), v = (3,1,2,1), w (1,5,2,3) v priestore R4.

Cize normalne do matice a GEMujem, vektory nevysli linearne zavisle, a = 0u -1/2v +1/2w (vysledok je spravny).  Teda este raz vektory vysli linearne nezavisle a podla riesenia A patri suboru vektorom. Ale podme dalej na dalsi priklad.

Priklad c.2
(p1, p2, p3) je subor vektorov z priestoru P3, kde
p1(x) = 1+x-2x^2
p2(x) = 7-8x+7x^2
p3(x) = 3-2x+x^2
Zistite ci P patri <p1,p2,p3> ak
a) p(x) = 5x - 7x^2
b) p(x) = 2+4x -x^2

Opat som to naskladal do matice a GEMoval. Acko mi vyslo, ze vektory su linearne zavisle a podla vysledku riesenia vektor patri do suboru vektorov. Becko je linearne nezavisle (podla wolframu) a ked sa dobre pamatam tak matica ani nemala riesenie, kazdopadne podla vysledku vektor nepatri suboru vektorom.

Co mi vsak nejde do hlavy, preco v prvom priklade, vektor patril suboru vektorov, ked nebol linearne zavisly, a v tom druhom priklade vektor patri vektorovemu suboru prave ked su LZ. Bol by niekto dobry a vyvetlil mi preco je to tak? Dakujem pekne.

• (téma jako vyřešené označil(a) aladar)

#2 09. 03. 2015 10:12

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Rozhodnutie, ci patri vektor danemu vektorovemu suboru

↑ aladar:
Zdravím.

V té první úloze máš poněkud zmatek.

Vektory  a = (-1,2,0,1), u = (1,0,2,1), v = (3,1,2,1), w (1,5,2,3)  (v R4) jsou lineárně ZÁVISLÉ, protože

(1)                                           2a + 0u + 1v - 1w = 0 ,

kde alespoň jeden z koeficientů   2,  0,  1,  -1 je nenulový.  Díky tomu, že je nenulový i koeficient 2 u vektoru a,
můžeme tento vektor vyjádřit z rovnice (1) jako lin. kombinaci vektorů u, v, w ,  což znamená, že vektor a  patří
do  lin. obalu vektorů  u, v, w  (dokonce do lin. obalu pouze vektorů v, w,  protože již  2a  + 1v - 1w = 0 ).

Druhou věcí je, jak je to s lin. závislostí vektorů u, v, w,  což je ale jiná úloha.

#3 09. 03. 2015 16:47

vanok
Reputace:   742 

Re: Rozhodnutie, ci patri vektor danemu vektorovemu suboru

Pozdravujem.
Mozeme postupovat aj takto
Prva otazka
Mozme pouzit riesenie rovnice xu+yv+zw=a

Poznamka
Riesenie a=0u-1/2v+1/2w.  (0,-1/2,1/2) znamena ze a je L.K. Vektorov u, v,w ( na to staci aby aspon jeden z koef. x,y,z je nenulovy)
Druha otazka, navod
mozes pracovat v standardnej baze polynomov
$(1,x,x^2)$

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

Zápatí