Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, mám další příklad z variačního počtu a nevím, jak ho dokončit. Asi se jedná jen o nějakou maličkost, ale můj mozek už to sám nezvládá :-)
Najdi křivky, pro které může mít extrémy splňující , jestliže bod musí ležet na přímce .
Eulerova rovnice: , kde jsou konstanty.
Počáteční bod:
Koncový bod musí splňovat rovnici v , kde
, , v , kde je konstanta.
Jak postupovat dál?
Předem děkuji za každou radu.
Ahoj, co znamená tato věta:
Aquabellla napsal(a):
Najdi křivky, pro které může mít extrémy splňující
? Moc nechápu smysl.
↑ check_drummer:
To byl pokud o překlad do češtiny, asi ne moc zdařilý. Zde je originál:
Jednoduše řečeno: Je třeba najít extremálu k zadanému funkcionálu, která splňuje fixní počáteční bod a omezený koncový bod, který musí ležet na přímce .
Ahoj.
Čo je R za funkciu?
Prečo si podmienku pre koncový bod nevyužila nasledovne:
Koncový bod riešenia, teda tej krivky, musí ležať na priamke t-5. Koncový bod je , t.j. .
A už mám rovnice, .
Môžeš, prosím, pripomenúť ako sa rieši tá diferenciálna rovnica?
Edit: Mimochodom, niekedy môže výjsť, už po dosadení počiatočných podmienok, krivka x, v ktorej je nejaká konštanta naviac. Napr., . Vtedy sa táto krivka dosadí do pôvodného integrálu, spočíta sa integrál a pozrie sa na extrém výslednej funkcie, príčom premenná bude samozrejme tá konštanta.
↑ Aquabellla:
Ahoj, stále nechápu na jaké množině hledáme to maximum toho funkcionálu. Zaráží mě to spojení "can have" - to má asi naznačit, že hledáme nějakou nutnou podmínku existenci extrému (a nikoli nutně postačující)? Tedy úloha je taková, že mezi libovolnými křivkami splňujcíími x(0)=0 a (v bodě a)) x1=t1-5 chceme najít takovou maximalizující ten integrál - resp. takovou, iu které je podezření, že tento ntegrál maximalizuje...(?)
↑ Aquabellla: ↑ check_drummer:
Dobrý den.
Před pár dny jsem zkoušel úlohu dořešit, narazil jsem na problém - po dosazení mého řešení extrémály integrál divergoval. Takže možná, ...
↑ kafe_arabica:
je funkce, která určuje omezení konečného bodu, tj. . V tomto příkladu to je .
Jelikož v integrandu chybí proměnná , tj. , Eulerova rovnice se dá zjednodušit na tvar: , což nám dá diferenciální rovnici 1. řádu, která se většinou spočte jednodušeji než DR 2. řádu, kterou dostaneme, použijeme-li základní tvar Eulerovy rovnice, tj. .
Děkuji moc za nápovědu k řešení, už jsem se dopočítala výsledku.
↑ check_drummer:
Ano, přesně tak. Jedná se o úlohu, která má procvičit omezení koncového bodu.
Pro zjištění, zda se skutečně jedná o optimum, je třeba vypočítat . Při maximalizaci musí být a při minimalizaci pro , v tomto příkladu je .
↑ Jj:
Děkuji za upozornění, dám si na to pozor, až budu vybírat příklady do DP.
Stránky: 1