Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nákupní cena byla 70 000 Kč. Ročně se snižovala o 5,5% z předchozí ceny. Za kolik let se sníží na 44 520 Kč?
%

- tady mám chybu v té závorce, 1 tam nemá být, ale nevím proč
a pak stejně nevím, jak vypočítat z rovnice n, když je v exponentu, normálně by se rovnice převedla na stejné základy a porovnávaly by se exponenty, ale tady nevím co s tím
↑ Lenka95:
Veď ty hodnotu zväčšuješ, máš ju zmenšovať, nie? ...
↑ Lenka95:
1 je správně, jenže se cena snižuje, tak musíš vztah upravit na
.
A 1 je tam proto, že ty v závorce pracuješ s procenty, které jsou převedeny na desetinné číslo. Kdyby hodnota rostla o 5,5%, pak další rok máme 105,5%=1,055. Protože cena klesá, za rok bude o 100%-5,5% nižší.
Děkuju!
A když mám podobnou úlohu: Počet aut se ročně zvyšuje o p% oproti předchozímu roku. Po osmi letech se počet aut zvýšil o 35 %. Jaký roční přírůstek aut byl v %?
takže to mám:
Jo=O
J8=35
p=?
To by mi vyšla ale 0 podle vzorce 
Takže mám špatně Jo nejspíš.
↑ Lenka95:
Když si představíš, že na začátku měli 100 aut a po 8 letech o 35% víc, tak by jich bylo 135.
Tedy 
V rovnici hledáš p.
↑ Al1: Je tedy možné, aby mi p vyšlo 3,82%? Už jsem bezradná.
U toho předchozího příkladu si se spolužačkou nevíme rady s tou logaritmickou rovnicí. Známe jen základní řešení, kde základ logaritmu na něco (výsledek logaritmu) se rovná logaritmovanému výrazu.
Takže třeba
- učili nás to jako "kolečko",
, víc nic a to v tomhle případě použít nejspíš nejde.