Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 05. 2015 18:49

Hansikii
Škola: ZČU - FAV
Pozice: Student
Reputace:   

Vektor, zakreslení + souřadnice koncového bodu

Zdravím, nevím si rady, jak mám tento vektor zakreslit, jestli mám tedy vnést jeho souřadnice do té roviny a pak to spojit nebo jak ? a také nevím jak zjistit souřadnice toho koncového bodu :)
//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-05/85266_new_16.png

#2 02. 05. 2015 18:56

Freedy
Místo: Praha
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   166 

Re: Vektor, zakreslení + souřadnice koncového bodu

Ahoj,

$\vec{v}=\vec{AB}=B-A$
Ty znáš bod A[1;-1]. Bod B musí mít takové souřadnice, aby platilo $[b_1;b_2]-[1;-1]=(-3;4)$ tedy
$b_1-1=-3$
$b_2+1=4$
Vektor poté jednoduše nakreslíš do obrázku jako spojení bodu B a A. Šipka by měla ukazovat směrem od A do B. Protože B je koncový a A je počáteční bod.

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#3 02. 05. 2015 19:00

Hansikii
Reputace:   

Ahh, děkuji moc :) už je mi to zcela jasné :)

#4 02. 05. 2015 19:24

Hansikii
Reputace:   

Tohle je mi trochu nejasné
Pokud je v zadání napsáno, že vektor má počáteční bod umístěn v počátku souřadnicového systemu, vektor se tedy zakreslí od nuly do koncového bodu tedy v tomto případě(-3,4)

Druhá možnost je, že má počátek v nějakém bodě, tady například v bodě A, potom tedy ty souřadnice koncového bodu zakresluji tak, že bod A je počátek souř. soustavy a od toho budu kreslit ty souřadnice, nebo normálně od 0 ?
:)

#5 02. 05. 2015 20:10

Freedy

Ahoj,

ten vektor, pokud není uvedeno jinak, můžeš dát kamkoliv do souřadnicového systému, ale musí být patrné, že je to požadovaný vektor. Tudíž když ho umístíš například od bodu A do bodu B, bude to správně, nebo když ho umístíš od bodu [3;0] do bodu [0;4] tak to taky bude správně. Nemůžeš ho však nakreslit například někam mezi čtvercovou síť, protože by pak nebylo patrné, kde skutečně začíná - musel by jsi tam dokreslit pomocné čáry a zdůraznit, že zde je například polovina té [cm] úsečky. Je to ale zbytečné, nejjednodušší je ho umístit s počátečním bodem do nuly a koncovým do bodu [-3;4]

#6 02. 05. 2015 22:22

Hansikii
Reputace:   

Děkuji za objasnění :)

#7 02. 05. 2015 23:08

Freedy

odkud je příklad?

#8 03. 05. 2015 00:23

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Freedy:

Zdravím,

ze "Souboru vzorových úloh", chystáš se to snad konečně otevřít? :-)

#9 03. 05. 2015 00:33 — Editoval Freedy (03. 05. 2015 00:37)

Freedy

↑ jelena:
já tu státní v pondělí asi nedám... ty úkoly jsou jak z jiný planety... vůbec nechápu jak to tam jen mohli dát... já pomalu ani tak jednoduchý úkoly neumím řešit... :D

seriozně: jen pro zajímavost, jestli fakt ten vektor můžu položit kamkoliv, nebo jen od nuly a pryč

#10 03. 05. 2015 00:49

jelena
Jelena

↑ Freedy:

také seriozně - uvaž sám: celou dobu počítáš (dle mého) normální zadání typu Petáková, Janeček, Pro gymnázia (+ i to, co je pro VŠ) stylem "vyřešte rovnici", "najdete rovnici kružnice, která..." a najednou - bum, takový styl úloh. Já bych to nepodceňovala a alespoň jednou ten styl prohlédla (jak chtějí zapisovat výsledek, jak pokládají otázky).

seriozně: jen pro zajímavost, jestli fakt ten vektor můžu položit kamkoliv, nebo jen od nuly a pryč

vektor zadaný (-3, 4) můžeš zakreslit kamkoliv, ale pokud máš zadaný počáteční bod A, tak je to jasné, že už nekamkoliv. Tak jsi to myslel?

Jinak nad aktuální maturitou se hořekuje/jásá tam :-)

#11 03. 05. 2015 01:00

Freedy

:) tak ještě odpovím zde...

státní maturity sem si dělal, nebaví mě to,ale vím jak a co se má zapisovat. Vím, že tam kde chtějí postup, musím napsat postup ne svůj, ale postup jak pro debily. A nicméně, v zadání není zadanej počáteční bod, v zadání je pouze že ten vektor se rovná vektoru AB. V řešení je dokonce ten vektor umístěn do počátku.
Nicméně, uvidíme v pondělí... Za 30 minut hotovo - a hodina kontrolování, bych to asi tak viděl.

#12 03. 05. 2015 10:37

jelena
Jelena

↑ Freedy:

mne to také nebaví - nevím proč, ale spočítat 20 úloh za sebou z Janečka nebo z "pro gymnázia" (teď u nás nic víc aktuálnějšího není) mi nijak nevadí, ale u TSP, zadání maturit, různých testování apod. upadám do trudnomyslnosti ihned. I na jazykovce jsme zavrhli (v mých kurzech) veškeré "kreativní" učebnice s hromadou obrázku a testů a používáme nebarevnou klasiku "text-gramatika-cvičení" (RJ nejen pro samouky od LEDA).

Budu pravděpodobně vícesměrně negramotná :-) I když u tohoto testu jsme vydržely s Hodnou dcerou dlouho a i se k němu vracím.

A nicméně, v zadání není zadanej počáteční bod, v zadání je pouze že ten vektor se rovná vektoru AB. V řešení je dokonce ten vektor umístěn do počátku.

Já jsem přečetla, že byl dán bod A. Jak to tak vidím, tak nejméně napadnutelné bude nakreslit vektor AB (z bodu A) a ještě vedle té orientované úsečky připsat $\vec{v}$ a ať mi dokážou, že tomu tak není :-) V další úloze stejně chtějí vypočítat B.

V pondělí přeji zdary a hlavně klid.

#13 03. 05. 2015 11:44

misaH

Podľa mňa vektor $(-3;4)$  hovorí "posuň x počiatočného bodu o tri jednotky doľava a y o 4 jednotky nahor, tam je koncový bod vektora umiestneného do ľubovoľného počiatočného bodu"

#14 03. 05. 2015 11:54

gadgetka
Škola: Gymnázium Nové Město na Moravě (1985)
Pozice: maminka
Reputace:   462 

Ahoj,
... aneb: přičti vektor $v$ k bodu $A$ a budeš mít souřadnice bodu $B$. :)

Nejsem učitelka, proto matematiku neučím, ale přímo ji řeším...

Zápatí