Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, nevím si rady, jak mám tento vektor zakreslit, jestli mám tedy vnést jeho souřadnice do té roviny a pak to spojit nebo jak ? a také nevím jak zjistit souřadnice toho koncového bodu :)
Ahoj,
Ty znáš bod A[1;-1]. Bod B musí mít takové souřadnice, aby platilo
tedy

Vektor poté jednoduše nakreslíš do obrázku jako spojení bodu B a A. Šipka by měla ukazovat směrem od A do B. Protože B je koncový a A je počáteční bod.
Tohle je mi trochu nejasné
Pokud je v zadání napsáno, že vektor má počáteční bod umístěn v počátku souřadnicového systemu, vektor se tedy zakreslí od nuly do koncového bodu tedy v tomto případě(-3,4)
Druhá možnost je, že má počátek v nějakém bodě, tady například v bodě A, potom tedy ty souřadnice koncového bodu zakresluji tak, že bod A je počátek souř. soustavy a od toho budu kreslit ty souřadnice, nebo normálně od 0 ?
:)
Ahoj,
ten vektor, pokud není uvedeno jinak, můžeš dát kamkoliv do souřadnicového systému, ale musí být patrné, že je to požadovaný vektor. Tudíž když ho umístíš například od bodu A do bodu B, bude to správně, nebo když ho umístíš od bodu [3;0] do bodu [0;4] tak to taky bude správně. Nemůžeš ho však nakreslit například někam mezi čtvercovou síť, protože by pak nebylo patrné, kde skutečně začíná - musel by jsi tam dokreslit pomocné čáry a zdůraznit, že zde je například polovina té [cm] úsečky. Je to ale zbytečné, nejjednodušší je ho umístit s počátečním bodem do nuly a koncovým do bodu [-3;4]
↑ Freedy:
Zdravím,
ze "Souboru vzorových úloh", chystáš se to snad konečně otevřít? :-)
↑ jelena:
já tu státní v pondělí asi nedám... ty úkoly jsou jak z jiný planety... vůbec nechápu jak to tam jen mohli dát... já pomalu ani tak jednoduchý úkoly neumím řešit... :D
seriozně: jen pro zajímavost, jestli fakt ten vektor můžu položit kamkoliv, nebo jen od nuly a pryč
↑ Freedy:
také seriozně - uvaž sám: celou dobu počítáš (dle mého) normální zadání typu Petáková, Janeček, Pro gymnázia (+ i to, co je pro VŠ) stylem "vyřešte rovnici", "najdete rovnici kružnice, která..." a najednou - bum, takový styl úloh. Já bych to nepodceňovala a alespoň jednou ten styl prohlédla (jak chtějí zapisovat výsledek, jak pokládají otázky).
seriozně: jen pro zajímavost, jestli fakt ten vektor můžu položit kamkoliv, nebo jen od nuly a pryč
vektor zadaný (-3, 4) můžeš zakreslit kamkoliv, ale pokud máš zadaný počáteční bod A, tak je to jasné, že už nekamkoliv. Tak jsi to myslel?
Jinak nad aktuální maturitou se hořekuje/jásá tam :-)
:) tak ještě odpovím zde...
státní maturity sem si dělal, nebaví mě to,ale vím jak a co se má zapisovat. Vím, že tam kde chtějí postup, musím napsat postup ne svůj, ale postup jak pro debily. A nicméně, v zadání není zadanej počáteční bod, v zadání je pouze že ten vektor se rovná vektoru AB. V řešení je dokonce ten vektor umístěn do počátku.
Nicméně, uvidíme v pondělí... Za 30 minut hotovo - a hodina kontrolování, bych to asi tak viděl.
↑ Freedy:
mne to také nebaví - nevím proč, ale spočítat 20 úloh za sebou z Janečka nebo z "pro gymnázia" (teď u nás nic víc aktuálnějšího není) mi nijak nevadí, ale u TSP, zadání maturit, různých testování apod. upadám do trudnomyslnosti ihned. I na jazykovce jsme zavrhli (v mých kurzech) veškeré "kreativní" učebnice s hromadou obrázku a testů a používáme nebarevnou klasiku "text-gramatika-cvičení" (RJ nejen pro samouky od LEDA).
Budu pravděpodobně vícesměrně negramotná :-) I když u tohoto testu jsme vydržely s Hodnou dcerou dlouho a i se k němu vracím.
A nicméně, v zadání není zadanej počáteční bod, v zadání je pouze že ten vektor se rovná vektoru AB. V řešení je dokonce ten vektor umístěn do počátku.
Já jsem přečetla, že byl dán bod A. Jak to tak vidím, tak nejméně napadnutelné bude nakreslit vektor AB (z bodu A) a ještě vedle té orientované úsečky připsat
a ať mi dokážou, že tomu tak není :-) V další úloze stejně chtějí vypočítat B.
V pondělí přeji zdary a hlavně klid.
Podľa mňa vektor
hovorí "posuň x počiatočného bodu o tri jednotky doľava a y o 4 jednotky nahor, tam je koncový bod vektora umiestneného do ľubovoľného počiatočného bodu"