Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
bádal jsem (bez použití internetu, abych na to přišel zcela sám), jak vypočítat obsah průniku dvou kružnic.
Nemusíte procházet tento výpočet, jeho správnost/špatnost je vlastně irelevantní, uvádím ho zde pouze jako uvedení k problému. Spíše se prosím podívejte na hlavní otázku na konci příspěvku.
Nákres:
Máme tedy dva libovolné kruhy, první se středem v bodě A1 s poloměrem r1 a druhý v b. A2 s r2. Na začátku známe také vzdálenost s, tedy vzdálenost tvořící šířku průniku (úsečka BD v nákresu).
Výšku průniku EF neznáme, označíme ji ji x. Úsečku s můžeme rozdělit na s1 a s2, kde každá tvoří výšku patřičné kruhové úseče.
Průnik tedy vypočteme jako součet výseče prvního kruhu EA1F s výsečí druhého kruhu EA2F a odečtením součtu obsahů trojúhelníků EA1F s EA2F.
Obsahy výsečí jsou
Obsahy trojúhelníků jsou
Dále víme, že platí
Upravením rovnosti těchto odmocnin a nahrazením s1 za s - s2 získáme
Upravíme rovnici pro obsah průniku
Známe goniometrické (cyklometrické) vztahy platící pro úhly
Vložením těhto vztahů do vzorce pro výpočet obsahu průniku získáme nakonec vzorec
kde platí výše zmíněný vztah pro s2
Tento vzorec tedy lze použít, pokud tedy znám pouze poloměry obou kruhů a vzdálenost s, o kterou se překrývají.
Hlavní otázka:
Jak ale můžu z tohoto vzorce vyjádřit r1 nebo r2? Je to díky cyklometrickým arcus fcím vůbec možné? Tato úprava se mi vůbec nedaří...
Děkuji.
↑ perwin:
Ahoj, zatím jsem se tvým výpočtem neprokousal, ale pár připomínek
Napsal jsi:
a) Průnik tedy vypočteme jako součet výseče prvního kruhu EA1F s výsečí druhého kruhu EA2F a odečtením součtu obsahů trojúhelníků EA1F s EA2F. Tak oprava
b) Obsahy výsečí jsou
Oprava: obsah výseče je 
↑ Al1:
Za a) - moje chyba při opisování z papíru, opravil jsem to
Za b) - ano, pokud ale máme zadány úhly v radiánech, můžeme upravit vzorec obsahu takto:
Podívej se prosím pozorněji na můj nákres, úhel alfa1 je polovinou úhlu u vrcholu, proto je obsahem výseče poté
Stránky: 1