Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,prosím o pomoc s těmito úlohami na užití derivace:
1.Určete rovnoramenný trojúhelník,který má pří daném obsahu minimální obvod(měl by vyjít trojuhelník,který je rovnostranný)
2.Do rovnoramenného trojuhelníku vepiště pravoúhelník maximálního obsahu.
Děkuji
1.
Obsah máš daný jako součin půlky základny a výšky. Vyjádři si přes stranu a výšku délku druhé strany (ramene). Pak sestav obvod jako součet dvou ramen a základny. Obsah máš daný, je to tedy nějaká konstanta (byť neznámá). Všude si přes vztah
vyjádři základnu přes výšku, ať pracuješ jen s jednou neznámou. Pak by měl obvod vyjít nějak takto:
. S "známe" a můžeme derivovat podle výšky. Položíme první derivaci rovnu nule a vyjde nám vztah mezi výškou a obsahem. Obsah nahradíme ze vztahu
a máme hotov poměr mezi výškou a stranou.
Nejde mi to nějak rozumně zderivovat:-(jinak princip chápu.
Postupně:
2 je konstanta, odmocninu derivujeme jako odmocninu (1/2 krát odmocnina ve jmenovateli a v čitateli derivace vnitřku odmocniny!). S^2/v^2 derivujeme jako S^2 (konstanta) krát v^{-2}, v^2 derivujeme normálně.
Druhý člen - derivujeme jako
, kde 2S je konstanta.
už mi to vyšlo,děkuji.Můžu se ještě zeptat,jak na tu dvojku?
Zkus si pohrát s podobností trojúhelníků. Přes to si vyjádří velikosti.

↑ svatý halogan:
Ahojte, omlouvam se ze oteviram zavreny topic, vysvetlil by mi nekdo postup toho druheho prikladu? Hraju si s podobnosti trojuhleniku ale bezvysledne...