Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
vrátní A,B se na vrátnici střídají každou hodinu, ale neznáme okamžik střídání (nemusí to být na konci hodiny tj. např. v 15:00, apod. - ale může to být např. v 14:11,15:11,16:11, atd.) Poprvé jsem na vrátnici dorazil ve 14:00 a na vrátnici seděl A. Kdy musím dorazit opět na vrátnici, aby pravděpodobnost, že na vrátnici bude B, byla co největší? (Je-li takových okamžiků více, vyberte ten, který nastane nejdříve.)
↑ Stýv:
No jo - to jsem trošku překombinoval. Původně jsem přemýšlel nad trošku jinou úlohou a nenapadlo mě, že to kde jsem skončil bude tak jednoduché. :-)
Původně jsem zkoumal něco jako: je-li v čase t na vrátnici A a v čase s je na vrátnici B a oba se pravidelně střídají, tak kdy mám přijít, aby s největší pravděpodobností byl na vrátnici zase A. Tam je to 2s-t.
↑ Stýv:
A úplně původně jsem zkoumal problém, kdy máme sadu dat, kdy v časech ti byl na vrátnici vrátný A(B) a z těchto pozorování máme určit frekvenci střídání. Je však vhodné předpokládat, že se střídají po rozumné době, např. po více než 15 min, abychom nezískali "nekonečně malé" intervaly střídání.