Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám takovou otázku, možná je na ni jednoduchá odpověď, možná není, každopádně jsem to nikde nenašel. Jak existují různé soustavy, dvojková, desítková, šedesátková, atd., může existovat i desetinná soustava? Přesněji řečeno, soustava zlomku
, tedy zhruba čísla 12,85? Je to spíše taková otázka k zamyšlení, nicméně kdyby to bylo možné, myslím, že by se tím alespoň teoreticky vyřešila jedna Otázka.
Děkuji předem za všechny názory!
↑ kuxa:
Ahoj, spíš sem napiš tu otázku, která by se tím vyřešila. Jinak teoreticky bych si mohl za zákld soustavy zvolit nějaké desetinné p:=u/v - a pak uvažovat např. řády tvaru p,v.p.v^2.p, apod.
Díky za odpověď!
No, ona by se tím vyřešila Otázka, s velkým O. Prostě potřebuji, aby se 6.9 rovnalo 42, což je možné jen v soustavě
. Těm vztahům, co jsi psal, moc nerozumím. Moje otázka je ale jednodušší, než se zdá.
Nikdo by si nedovoloval tvrdit, že například desítková nebo šedesátková soustava nejsou platné. A moje otázka zní - jak je na tom soustava s desetinným místem? Považuje se obecně soustava zhruba 12,85 za platnou?
↑ kuxa:
Jak v takové soustavě zapíšeš dané číslo? Resp. jaké číslice tato soustava obsahuje?