Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026
Stránky: 1

Snad se Pavel na mě nebude zlobit, ale trochu jeho úlohu dozdobím. Nechal jsem se inspirovat a dostal jinou úlohu ...
(1) Dokažte, že suma
není dělitelná číslem 10 beze zbytku.
(2) Najděte zbytek po dělení číslem 10.
(3) Najděte nejmenší horní index sumace větší než 2007 takový, že daná suma je beze zbytku dělitelná číslem 10.
PS_2. Vyčíslovat uvedený součet je nesmyslné. Maple 9.5 končí u 7^(7^7) a hlásí, že dané číslo má 695775 cifer. V případě 8^(8^8) napůl kolabuje a omlouvá se, že číslo je příliš velké, než aby jej mohl zobrazit (...Integer too large for display...). V případě 9^(9^9) následuje hláška Error, numeric exception: overflow.
:-)

↑ Marian:Myslím, že pro
a všechny další výrazy lišící se jen "výškou" už to vyjde pak vyjde stejně -- zbytek mod 2 zřejmě a zbytek mod 5 závisí na tom, jaký je exponent mod 4. Přitom ale mod 4 platí
.

↑ Kondr:
Tvá poznámka k větším "výškám" se mi jeví reálně. Dospěl jsem ke stejnému faktu, jen jsem si jej chtěl s odstupem času ještě ověřit a případně přenechat zájemcům ideje k důkazu tohoto faktu v některých budoucích příspěvcích níže.

↑ Marian:
Vyšlo mi, že
a
. Řešení mám na 10 listech formátu A4, sepíšu jej v pondělí.
Stránky: 1