Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak vyřeším příklad u kvadratické rovnice. Mám stanovené body v grafu a musím určit rovnici ve tvaru ax^2+bx+c. Doufám že mi poradíte ;)
Body jsou:
1. [x0,y0]
2. [x1.5,y0]
3. [x3,y0]
Zdravím,
postupoval bys obdobně, jako je v příkladu 7 v odkazu (sestavení soustavy rovnic a vyřešení). Pokud ale máš body, jak jsi zapsal, tedy
1. [0, 0]
2. [1.5, 0]
3. [3, 0]
tak leží 3 body na ose x (vidíš proč?), což by nemělo být. Zkontroluj, prosím, souřadnice bodů. Děkuji.
Edit: nesestavuješ kvadratickou rovnici, ale funkci (nejspíš).

↑ jelena:
jo vlastně jo :D ty body jsou:
1. [x0,y0]
2. [x1.5,y1]
3. [x3,y0]
a ano je to funkce.
↑ StyvekDrtic:
děkuji. Rozumíš tedy postupu v odkazu? První bod rovnou dává hodnotu
, potom již budeš mít jen soustavu 2 rovnic s neznámými
,
. Používali jste takovou metodu, nebo něco jiného (je možné)? Děkuji.

↑ jelena:
právě že ne... Hledal jsem různé řešení na YT a podobně ale nic pro mě moc nefungovalo. Nebylo by možné sem poslat už vyplněný příklad? Mám deadline v 10 hodin :/
↑ StyvekDrtic:
Ty neupřesňuješ, jak jste takové úlohy počítali ve škole (na 8let. gymnáziu se kvadratické funkce normálně běrou ještě na 1. stupni, také soustavy rovnic, tedy bys měl znát techniku).
máme funkci y=ax^2+bx+c. Dosaď, prosím, souřadnice bodů, co máš. Např. dosazuji bod č. 3 [x=3,y=0] a mám 0=a*3^2+b*3+c. Pokračuj, prosím, s bodem 1 a bodem 2. Děkuji.
S dovolením bych ukázal další postup. Parabola protíná osu x ve dvou bodem
, bod
je tedy jejím vrcholem.
Mohu tedy pracovat s vrcholovým tvarem
, po dosazení vrcholu V
a teď stačí dosadit třeba bod
a dopočítat
. Pro požadovaný tvar stačí umocnit a upravit.
Nebo použiji rozkladu na součin kvadratického trojčlenu s nulovýmo body 

Teď dosadit bod
, dopočítat
a pro požadovaný tvar stačí roznásobit a upravit.
Oba postupy ovšem jsou speciálním případem. Univerzálním postupem je řešení soustavy tak, jak radí kolegyně Jelena.

↑ Al1:
ehm omlouvám se ale nevím co je to za rovnici to y= a(x -xv)..atd... :/
Zdravím,
↑ Al1: děkuji, další možností jsem předpokládala "Používali jste takovou metodu, nebo něco jiného (je možné)?" ale spíš od kolegy upřesnění, kterou metodu viděl.
Zkusila bych zatím pokračovat v univerzálním postupu sestavení soustavy rovnic:
máme funkci y=ax^2+bx+c. Dosaď, prosím, souřadnice bodů, co máš. Např. dosazuji bod č. 3 [x=3,y=0] a mám 0=a*3^2+b*3+c. Pokračuj, prosím, s bodem 1 a bodem 2. Děkuji.
,
pro bod [x=3,y=0] po dosazení máme: 
pro bod [x=1,5,y=1] po dosazení máme: 
pro bod [x=0,y=0] po dosazení máme: ...
Mám deadline v 10 hodin :/
poprosit ráno ve škole některou spolužačku, to bude jistější.