Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pozdravujem
Uz viac krat som pisal na tomto fore o spatne pouzivanych pojmoch v definiciach.
Dam tu dalsi priklad, takejto situacie:
hladajte na Google
notion of focus directrix conics
A vdaka tomu pridete prirodzene k pojmu excentricity ( tak ako sa aj vzdy historicky pouzival)
No vsak jeden kolega ( podla mna nikdy necital nic vo svetovych jazykoch, ktore v matematike su anglictina, francustina... a tiez nikdy nesiahol po klasickych knihach z geometrie ) si dovoli povedat ze jedine dobre referencie si len v cestine a v slovencine kde tento pojdem je nepresne definovany.
Zda sa mi to ozaj ubohe, sa chcet za kazdu cenu isolovat ... Vsak sme v Europe!
↑ vanok:
Milý, drahý vanok,
No vsak jeden kolega ( podla mna nikdy necital nic vo svetovych jazykoch, ktore v matematike su anglictina, francustina... a tiez nikdy nesiahol po klasickych knihach z geometrie ) si dovoli povedat ze jedine dobre referencie si len v cestine a v slovencine kde tento pojdem je nepresne definovany.
vynechám ten náznak urážky, nic o mně nevíš a z pár odpovědí na fóru si můžeš udělat chybný obrázek.
Jestliže jsou ve středoškolské matematice pro české studenty používané nějaké definice, na kterých jsou založena řešení příkladů na střední škole, při státní maturitě ( i když tam kuželosečky jako téma pro jistotu vynechali - že by právě kvůli nesrovnalosti s excentricitou? ) či dokonce při příjimacích zkouškách na vysoké školy, student, který by použil tvé nápady by měl jistě v řešení chybu a následky si přičti sám. Myslím si, že podobný problém s definicí se vyskytuje často, vždyť i třeba kolegyně Jelena žádá o přikládání odkazů na studijní materiály, ze kterých byl tomukterému studentovi pojem definován.
Přeji příjemný den
Al1
Pro kolegy celá diskuse je zde Odkaz
↑ vanok:
Ahoj.
Myslím, že příčiny onoho jevu mohou být dvě:
1) vlastní pohodlnost ,
2) určitý vzdor typu "proč já mám číst v angličtině, když Angličané v češtině také nečtou".
EDIT.
Tvůj postezk nad situací jsem vnímal pouze v obecbné rovině a v tomtu duchu je i moje odpověď.
↑ Rumburak:
Milý, drahý Rumburaku,
opět jen mohu napsat:
vynechám ten náznak urážky, nic o mně nevíš a z pár odpovědí na fóru si můžeš udělat chybný obrázek.
Příště již se bránit nebudu, neboť
a) již slovenský herec Juraj Kukura zpíval ( ovšem česky):" nech brouka žít"
b) je to diskuse o ničem, neboť každý máme tu svou pravdu.
Přeji šťastné a neomylné dny.
Al1
↑ Al1:
Mily kolega,
Ja som len popisal objektivne situaciu.
Aj ked ide o spatne pomenovanie, kolegovy som doporucil sa prisposobit k jeho vyucujucemu a ako si si mohol vsimnut ako prve som sa pytal kolegu, aku definiciu dostali.
Tiez si si mohol vsimnut, ze ( podla teba nedoveryhodne URL hovoria nieco ine ako ty)
Je to take tazke povedat ze su ludia co nerespektuju vseobecne dohody.
Je tazke povedat, ze treba skor povedat linearna excentricita, kde niektori autori pouzivaju neuplne excentricita.
Ty tiez nic o mne nevies. A co by ti to dalo?
Nevidim v com som ta mohol urazit, ak si to tak pochopil, tak prepac.(zda sa mi ze vies ako ja ze sme v demokratickej Europe, a v dnesnej dobe sa moze slobobne diskutovat, tak to ber len ako diskuziu, i ked mozme mat opacne nazory)
Z URL, co som naznacil je mozne sa dostat k historickym textom, co ta utvrdia o pouziti slova excentricita.
Napisal som, ze je to smutne a pridavam tvrdohlave, ak sa ( mozno niekto v minulosti zmylil ) a len preto bude ho podporovat spusta ludi .
Daj historicke podklady, co by podporilo pouzitie pojmu, ktory je potvrdeny len doveryhodnymi cz, sk autormi a nie historickymi podkladmy.
↑ Rumburak: pozdravujem,
aj maly David porazil Goliatha... Ale tam islo o nieco ine ako vedu. A inac cely svet pouziva Capkov pojem robot, lebo bol prvy. Byt maly nemeni nic na veci, v uvahach o ktorych pisem vyssie, ide o respekt historickeho vyvoju.
↑ vanok:
Některé vžité tradice se těžko mění, ale vývoji natrvalo uniknout nelze. Dalším příkladem může být zápis smíšených
parciálních derivací. V české literatuře se používalo označení
, oproti mezinárodnímu .
Italové, Španělé a možná i další značí funkci sinus symbolem , v ruské literatuře jsou hyperbolické funkce
značeny .
↑ Rumburak:,
Vsak ano. Je to dobre konstatovat. Aby kolegovia boli upozozneni.
To je iste najdolezitejsie urobit.
Inac sh, ch, th, cth najdes aj vo fr knihach.
si ce asi trochu mimo tema, ale moj osobny nazor je že čestina je lepším jazykom než slovenčina v odbornych knihách. Proste lepšia logika, lepšie by sa mi pisalo v čestine. Ale to je asi osobní.