Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

ten první integrál je na substituci, ten druhý jenom mocninná funkce a je to vzorec
ten druhý integrál chápu, ale ta substituce u prvního se mi nezdá, určitě tím vyhubím x?
=>
=> 
předpokládám, že ta substituce byla myšlena nějak jinak, než jsem ji pochopil, ale nevím jak, mohl by to prosím někdo rozepsat, jak je to správně?
Všechno se musí převést do nové proměnné

bereme kladné
Integrál přejde na 
Roznásobí se závorky a potom už méme na starosti jenom integrování polynomu.
A zase přidám odkaz na počítadlo, tentokrát od kolegů z MU kde se interál počítá tak, že se i zobrazují kroky: http://cgi.math.muni.cz/~xsrot/int/integral.cgi
Přepíšu to celé znovu, když už jsem to pochopil .-) (jsem pořádkumilovný, bohužel)
1. integrál:
substituce:
, 
dostáme tedy: 
2. integrál:
poznámka: není to sice vidět přímo, ale substituce x-9 má derivaci 1 a proto je možné tu substituci použít tak, jak je použita - pokud by substituce byla za nějaký kvadratický mnohočlen, pak by se v integrálu muselo objevit násobení funkcí g'(x)
tak to ukaž, já to zkoušel a moc se mi to nedařilo..