Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřebovala bych poradit s příkladem: Volte číslo p tak, aby bod C ležel na přímce AB. Zjistěte, zda tento bod leží na polopřímce AB, popřípadně na úsečce AB. A
, B
, C
. Já jsem přišla na p = -2 a C
a teď nevím, jak zjistím, jestli leží nebo neleží na polopřímce AB a na úsečce AB. Děkuju.
Ahoj, leží na polopřímce BA. Pokud by ležel na polopřímce AB, musel by být parametr z intervalu
a pokud na úsečce AB, pak z intervalu
.
Lucí, mrkni se sem ... mám telefonát ... tak to zatím nastuduj ... nejspíš jsem to vzala za špatný konec...
http://www.matweb.cz/parametricka-rovnice-primky
↑ Lucka123:
Zdravím,
příklad můžeš řešit pomocí vektorů:
. Pokud C leží na přímce AB, pak jsou tyto vektory rovnoběžné, tj. jeden je násobkem druhého
Po vyřešení je
, tedy C leží na přmce AB, ale neleží na polopřímce AB, neboť vektory AB a AC jsou vzájemně opačné.
Vždy je dobré namalovat si obrázek.
Ale, děkuji. Já myslela, že se to dá vyčíst rovnou z toho vyřešeného parametru, a to je asi nesmysl... Lucí, tobě se omlouvám... :)
P.S. Nás v analytice učili řešit vše bez obrázku, ale namaluji si ho vždy též... ;)