Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Kolik?
Mě to vrtá hlavou.
Buďto je možna tato interpretace:
Mám koláč rozdělený na 3 stejné díly, a zachovám veškeré části toho koláče, jen jednu z nich zase rozdělím na tři dily. Pak je to 1/9 původního koláče.
Nebo koláč rozdělím na 3 stejné díly, ale dva díly odnesu sousedovy, mě zbude jen ta 1/3, a když ji teda rozdělím na třetiny, tak mám 1/3 koláče.
Jistě, když to takle rozepíšu, je to jasné... ale jaká je správná věta POUZE na otázku ve znění "Kolik je 1/3 z 1/3?"? Já použil tu druhou odpověď (celé mě to napadlo při pročítání jednoho článku) ale lidi, kterých sem se ptal, řekli vždy tu první.
http://img24.cz/images/57301058603637263020.jpg
Mám koláč rozdělený na 3 stejné díly, a zachovám veškeré části toho koláče, jen jednu z nich zase rozdělím na tři dily. Pak je to 1/9 původního koláče.
To je správně.
Nebo koláč rozdělím na 3 stejné díly, ale dva díly odnesu sousedovy, mě zbude jen ta 1/3, a když ji teda rozdělím na třetiny, tak mám 1/3 koláče.
Máme sice 1/3 původního koláče, ale ta je dále rozdělena na 3 dílky - žádný z těchto dílků "druhého řádu!"
nemůže ztotožnit se třetinou koláče. Co se stane se zbylými dvěma třetinami p.k. není nijak důležité.
Má-li být v určité situaci určitým pojmem (zde pojmem "koláč") definováno určité konkretní množství,
nemůžeme toto množství dále měnit, chceme-li zůstat v dimensích logiky.
Pokavaď je to se sosedem, tak záleží jenom jestli je to přímá úměra, nebo nepřímá úměra. Příklad : jím se sousedem koláč, on sní půlku a já půlku. = přímá úměra... Nepřímá úměra je že já sním 1/3 koláče soused 3/4 koláče, ale dohromady jsme měli celý koláč. 😞