Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Měděný drátek tavné pojistky má průřez S=0,01mm2 a teplotu t1=20°C. Za jak dlouho se přetaví, jestliže procházející proud dosáhne hodnoty I=20 A? Vzhledem k rychlosti děje zanedbejte tepelné ztráty. Teplota tání mědi je t2=1084°C, měrný elektrický odpor a měrná tepelná kapacita mají v uvažovaném intervalu teplot střední velikost
a c=383 J/kg/K.
Nevím si rady použila jsem vzorce:

Děkuji za pomoc při řešení.
Výsledek by měl být 0,07 s.
po dosazení se nemohu dostat ke správnému výsledku
pokud dosadím
je výsledek 0,07 s
Zdravím,
výraz úplně na úvod příspěvku asi nepatří ještě před zadání. Potom do celkového spotřebovaného tepla bych zahrnula i teplo na roztavení (budeš potřebovat z tabulek hodnotu měrné skupenské teplo taní pro měď. A při úpravách a odvození vzorce k výpočtu bys měla použit
(zde je
hustota pro měď). Zkusíme odvodit vzorec k výpočtu a vypočítat číselně, zda uvažovali také tavení.
měrný elektrický odpor ...v uvažovaném intervalu teplot střední velikost
to mi nějak nesedí s tabulkou (hodnota - dejme tomu, uvažuje se střední, ale rozměrnost a jednotky)? Děkuji za upřesnění.
↑ Miriam:
děkuji, ano, označení souhlasí, ale nesouhlasilo mi hodnoty s tabulkou.
ve výsledcích je psáno
proč?
to vznikne odvozením ze vzorců, co máš (jen doplním indexy u Q):
a k tomu, co doplňuji
.
Podle tohoto výsledku, co jsi uvedla, vypadá, že počítají jen s ohřátím do teploty tání. Tak to ještě zkus dodělat - odvození z porovnání tepel
. Číselné hodnoty ještě překontroluj, prosím, podívám se ale později, spíš večer (nebo někdo z kolegů, děkuji).
↑ Miriam:
děkuji za hlášeni. U hodnoty
Miriam v 1. příspěvku napsal(a):
ale musí být ještě
(to je, co mi celou dobu nesouhlasilo, ale jsi jsi tak dosazovala - viz Tvé číselné výpočty a odkaz na tabulku). Označím za vyřešené.