Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám dotaz na řešení tohoto příkladu. Předpokládám že to bude podle Poissona ale nevím jak.
K poruše na výrobní lince dojde v průměru jednou za 8 hodin. Určete pravděpodobnost, že během 24 hodin dojde k více jak jedné poruše.
Děkuji
↑ ew.ji:
Dobrý den.
Řekl bych, že předpokládáte správně. Ovšem - proč to nezkusíte (Poissonovo rozložení má přece jen jeden parametr související průměrným počtem poruch + dosazení do vzorečku). Pak tu můžete zkonzultovat svůj výpočet (když už je o čem konzultovat).
Pravděpodobnost, že během 24 hodin dojde k více jak jedné poruše = 1 - P(0 poruch) - P(1 porucha).
↑ ew.ji:
Ano, čas - možno tak, že jednotkou času bude 8 hodin, pak očekávaný počet poruch za tři jednotky času (24 hod.) bude = 3, takže parametr položit = 3 a čas (diskrétní) je tím zakomponován.
Pro zajímavost, možno počítat i se spojitým časem (t), pak
,
kde lambda je průměrný počet událostí za jednotku času (v tomto případě se jedná tzn. Poissonův proces).
Ne do 3!, protože do jmenovatele dosazuješ počet událostí a tebe zajímají jen nula nebo jedna událost. Trojku dosazuješ místo parametru
. Tj.
.
OK?
↑ ew.ji:
Počítáte jako předtím, jen se do vzorečku Poissonova rozložení dosadí parametr lambda = 3:
Ten druhý vzoreček jsem uvedl spíš pro zajímavost, je v něm vidět jak se pracuje s časem. Pokud jsem Vás popletl tak se omlouvám a pusťte jej z hlavy.
Edit - pozdě, ale už to nechám.