Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Bati napsal(a):
↑↑ peetr1:
No ono je to pak těžký si domejšlet správnej zápis, když ta úloha vypadá nějak jako ta kterou jsi zadal - nemusí to jít jednoznačně. Třeba už jenom to, že napíšešje nesmysl, protože ve vnitřní sumě používáš index, který už se používá na vnější sumu. To máš stejný jako když programuješ 2 do sebe vnořený cykly - překladač ti to taky nezkousne, pokud je oindexuješ stejnýma písmenama. Není pak prostě jasný, co chceš dělat.
Tedy v tvém případě, jestli chceš počítat, pomocí dvou sum to zapíšeš takhle:
, což je prostě něco úplně jinýho, než co jsi napsal.
S touhle konkrétní sumou nic jinýho neuděláš, což je tak nějak vidět z toho vyjádření přes dvojitou sumu - ať to budeš upravovat jakkoliv, vždycky zjistíš, že to je jen nějaký součet kosinů.
Tak teď tomu nerozumím, tady píšeš něco jiného.
↑ peetr1:
Zápis
i
jsou oba ok, ale každý znamená něco jiného. Jsem si jistý, že jsi chtěl počítat to první, protože u toho druhého se vnější suma okamžitě redukuje na "n-krát", neboť vnitřní výraz nezávisí na indexu k.
Od toho jsme se pak přesunuli k diskuzi o tom, že není dobré opakovat indexy ve vnořených sumách (indexy nejsou spodní a horní meze). Jako důvod jsem uvedl prohazování sum a ukázal jsem příklad s posunutou spodní mezí z 1 na 2. Pokud bychom v tom případě prohodili sumy, je to stejná chyba, jako kdybychom si v nějakém výpočtu spletli písmenka.
Úplně logický důvod, proč se nepíšou opakované indexy je to, že jakmile je možnost indexy zopakovat, znamená to, že aspoň jedna ze sum se ihned redukuje a není třeba to psát tak složitě.
Bati - OK
Snad jsi to myslel takto ? 
po prohození sum
Nebo druhý vzor 
po prohození sum tentýž výsledek
Nebo třetí vzor pro součet proměnných
po prohození sum tentýž výsledek
soběcheche soběcheche soběcheche
↑ peetr1:
Druhý rovnítko je špatně, protože to závisí na k a nemůžeš to vytknout. Proto jsem to tam psal, ale vidím, že ani to nepomohlo...dochází mi nápady...zkus se prosím víc snažit...začni tím, že si napíšeš všechny sumy pomocí +
↑ peetr1:
Super! Vypadá to, že ses přece jen něco naučil.
Teď když už víš, co se za těmi sumami skrývá, k tomu můžeš přistupovat trochu víc s nadhledem - konkrétně když mám třeba tohle:
. Hned vidím, že ve vnitřní sumě se sčítá přes l a k zůstává zatím konstatní. To znamená, že s ním můžu před sumu a ihned dostávám
. Teď se ještě můžu podívat na vnější sumu - sčítá se přes k, ale uvnitř je přinásobené číslo
, které na k vůbec nezávisí. To znamená, že ho zas můžu vytkonut před sumu a dostanu
, což je to, k čemu by ses měl dostat prohozením sum. Všimni si, že pokud je výraz v sumách ve tvaru součinu, není třeba nic závorkovat.
Dále můžeš přemýšlet jak se prohodí sumy v takovém výrazu:
, kde
je nějaký výraz, který samozřejmě závisí na k i l.
To Bati
díky moc za ochotu pomoci. Pomalu to začínám chápat. Budu přemýšlet dále.
Ještě předtím se však vrátím nazpět a mám k tomu jedinou připomínku. Všude spatřuji ekvivalenci levé a pravé strany zápisu výjma konstant, tedy:
Myslím, že správný formální zápis je tento:
namísto
. Tedy bez té provedené operace sčítání.
Rozumím OK.
↑ peetr1:
Pozor, tam už je třeba psát závorky, viz např.
,
. Pokud je výraz v sumách ve tvaru součtu, můžeš použít komutaivitu a asociativitu sčítání a roztrhnout na 2 sumy. To už si přece dělal v tom tvém třetím příkladu. Tj.
.
Bati
Ještě jsem zkusil napsat několik příkladů a k nim pár úvah, nebo otázek. Týká se to zápisu. Můžeš prosím připomínkovat formálnost zápisu v jazyce Tvého kmene?
Zřejmě se mohou na spodek a vrch sumy psát smysluplné sumy, funkce a pod...Existují nějaké schémata pro práci s nimi? Po provedení součtu se musí zřejmě sumy přeindexovat.
S tím se zřejmě nedají dělat úpravy, musí se postupně odstraňovat sumy zprava doleva. Případně i jiné funkční řady nelze více rozsekat.
Pokud je proměnná stejná, musí se postupovat stejně jako v předchozím případě zprava doleva, nic jiného se s tím nedá udělat. Rozhoduje uzávorkování. Důvodem takového zadání může být například úplnost v systému zadání, tato řada existuje. Nebo může být důvodem takového zadání záměr, know-how. Zřejmě se musí taky přeindexovávat.
Děkuji.
P.S. jsem se do toho tak zahleděl, že jsem ani neodpověděl k připomínce tykání. Taky je mě to příjemnější. Jsem méně pokročilý student.
Ahoj ↑ peetr1:.
To jsou naprostý ptákoviny... Třeba jak tam máš pod sumou
. Z toho okamžitě plyne
a o
to neříká vůbec nic, přestože
je ten symbol před rovnítkem pod sumou, který se bere jako index. To samý s
. Horní meze můžou být libovolné, ale logicky nemůžou záviset na indexu dané sumy. Obecně se dá říct, že platnost indexu končí vně hranic sumy, která ho definuje, pak už nemá vůbec žádný význam. To nás sice opravňuje použít ten samý znak pro nový index, ale je to naprosto nežádoucí, jak jsem už několikrát vysvětloval. V matematice se snažíme o co největší přehlednost pro člověka, ne pro počítač.
↑↑ Bati:
Nějak se v tom ztrácím, můj buffer je přeplněn. Jdu to ještě celé studovat, nemám odvahu se v tuto chvíli na nic ptát.
Pro relax jsem zkonstruoval tento vcelku jednoduchý příklad a docela by mě zajímalo, jak takovou úlohu řešíš podle Tvého schématu.
Zatím čus a děkuji za odpovědi na mé stupidní otázky, získal jsem trochu přehled
Příklad:
dopracuješ se k tomuto výsledku:
↑ peetr1:
Ahoj,
nejsem si úplně jistý, kam má patřit ten
, ale z hlediska postupu, který bych použil je to jedno. Nejdřív bych si spočítal
,
pomocí známého Abelovo vzorce (něco jako per partes pro sumy) a pak bych to použil na konkrétní příklad.
Pokud ty, nebo někdo jiný o to nebude hodně stát, tak podrobný výpočet dělat nebudu, protože mě nezajímá.
↑↑ Bati:
Ahoj. výpočet je samozřejmě možný více způsoby. Zřejmě i popsaným způsobem. Máš přehled, supr.
Přemýšlel jsem ještě o značení řad. Je- např. řada
. Když vezmu zápis pod sumou, tak proměnná je
, tomu se říká index. Za rovnítkem je spodní hodnota proměnné, nad sumou je horní hodnota proměnné? Nebo jek se to správně nazývá? Já tomu rozumím tak, že proměnná
se ve výraze za sumou mění s každým členem po jedničkách v uzavřeném intervalu
. Symbol
je parametr, který určuje počet členů v součtu. V tomto případě pro volbu
sudé, bude mít suma pouze právě jeden člen, pro
liché, bude mít suma
členů.
Například pro parametr:
je přirozené číslo větší než jedna a tuto řadu: 
bude potom její součet
. Parametr je možné vložit i do výrazu za sumou, jak demonstruje tento příklad...
PS: Dík za bodík
Ahoj, ↑ peetr1:
těm číslům se říká index, spodní mez a horní mez. Jejich funkci jsi pochopil správně. Se zápisem
se ovšem pravděpodobně nikdy nesetkáš. Suma je nástroj, který umožňuje zapsat složité součty jednoduše a nahrazuje (nejednoznačný nebo zdlouhavý) zápis pomocí tří teček. Nepoužívá se k tomu, abychom zapisovali jednoduché věci složitým způsobem.
Není mi jasné, jak jsi dospěl k tomu součtu, mám o tom pochybnosti.
↑↑ Bati:
Ahoj. Napsat složité věci jednoduše, s tím souhlasím. Jestli jsi měl na mysli příklad s podílem polynomů, tak ano, meze byly zvolené dosti nešťastně. Potom to svádí oprávněně k tomuto zápisu:
. Jistě jsi postřehl, že součet
členů: dolní mez =
, horní mez =
je rovna právě tomuto jednomu
členu. Takže ok, řadu lze přepsat do jiných mezí a vyjádřit součet jednodušeji.
Pokud však zvolím jiné meze u stejného podílu polynomů, například:
, jednoduchou cestu musíš nahradit složitější. Pokud budeš dobře počítat, součet bude tento: 
Výsledek si můžeš ověřit v tomto exel sešitě: http://ulozto.cz/x58GhVP6/sesit1-xls
Myslíš, že lze tuto řadu přepsat do jiných mezí a zjednodušit tak zápis, případně výsledek součtu?
↑↑ Bati:
Ahoj.
Pointa je v tom, že tento jeden člen je rovný těm 2p členům, stačilo tedy napsat: 
Tabulka s čísly nedokazuje nic, to je fakt. Navíc je ten podíl polynomů pro ilustraci nevhodný. Pokud zvolím periodickou funkci, možná výsledek stojí za úvahu:
např: ![kopírovat do textarea $\sum_{k=p(-1)^p-3}^{p+p(-1)^p+2}sin(2kp+p)sinp=sin[p^2+2p^2(-1)^p]sin(p^2+6p)$](/mathtex/7a/7a989cbf7cecfcfa9a1b2859dcb4741f.gif)
sešit ke stažení je tady: http://uloz.to/xWD2eNSq/sesit1-xls