Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj,
před chvílí jsem řešila jednu limitu jenž se mi zalíbila a ač vypadá trochu hrozivě, lze ji v pohodě vyřešit SŠ matematikou, takže pokud si chce někdo trochu započítat, zde je. :)
Řešení:
Ahoj, pro nestředoškoláky přidávám modifikaci: Spočtěte limitu výše z hlavy:-)
Mně vyšlo

Ahoj ↑ Bati:
Spočítat z hlavy? To by mi asi trvalo dost dlouho a nejspíš by to moc daleko nedošlo...
Super! Tak to druhé je skutečně dobře. Pokud jsi to dal z hlavy, tak ti dost závidím :)
↑ xstudentíkx:
Jo, měl jsem ten výpočet ještě v hlavě, takže jsem to přepočítal snadno. Ale kdyby někdo usekával prsty za špatný výsledky, trvalo by mi to mnohem dýl :-)
Ahoj ↑ xstudentíkx:,
Je mozne, ze takto limita moze sa zdat strasitelna pre stredoskolaka.
Vsetci co piseme v tymto vlakne dobre vieme ako na to.
Zda sa mi ze napisat podrobne riesenie by bolo uzitocne pre bezneho stredoskolaka. Dufam, ze ho nenechas nedoriesene....

Ahoj ↑ vanok:
Řešení jsem měla v plánu přidat později, ale už zde tedy je.
Samozřejmě se tu nachází podstatně obtížnější úlohy, ale nějaká oddechovka tu snad neuškodí :)
Ahoj ↑ xstudentíkx:,
Zatial som videl len odpoved, ale nie riesenie.
Je pravda se toto cvicenie moze byt pochopene stredoskolakom ak vie ake vlasnosti moze pouzit na jeho riesenie.
Dobre pokracovanie.

Ahoj ↑ vanok:
Reseni je skryte v prvnim prispevku. Reseni jsem nejspis nenapsala uplne korektne, ale pokud ma nekdo urcite znalosti na vyskytujici se tema, mel by zapis pochopit. Pripadne par detailu poupravim pozdeji.
↑ xstudentíkx:,
Prepac, ja som sa uz k tomu prvemu prispevku nevracal.
Pridam len explicitne pouzitu vetu.
Limita v nekonecne podielu dvoch polynomov je urcena ako limita podielu vhodnych monomov (urcenych z danych polynomov ako monomov ich najvysieho stupna )