Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, pomůžetemi mi prosím s tímto příkladem? Předem moc děkuji.
Mám graf, kdy mám určit průběh jízdy automobilu. Za první hodinu jízdy ujede automobil 80 km (t = 1h, s = 80 km) Poté má půl hodinu přestávku (t = 1,5 h, s = 80 km). Dále jede další hodinu a ujede 90 km (t = 2,5h, s = 170 km). Poté má 3 hodiny pauzu (t = 5,5h, s = 170 km). A nakonec jede ještě 2 hodiny a ujede 160 km (t = 7,5h, s = 330 km).
Jak bude prosím vypadat předpis závislosti ujeté dráhy na čase? Vím, že vztah je s = v. t. Spočítala jsem si průměrnou rychlost v = s/t = 330 km/4h = 82,5 km/h.

Jak to bude prosím? :)
↑ terezkaaaaa5:
Dobrý den. Pokud jsem se nepřeklepl, tak by předpis závislosti dráhy na čase mohl vypadat takto:
Zdravím,
již jsme spolu hovořily o přivolání pozornosti k tématu :-)
Průměrná rychlost se zde nejspíš nepoužije - předpis funkce
, ve Tvém případě se bude skládat z úseku přímek, kde je konstantní rychlost a kde je rychlost nulová. Na grafu, který máš, vyznač si hodnoty s pro časy t=0, t=1, t=1,5, t=2,5, t=5,5, t=7,5 (tak, jak jsi provedla) a tak máš vždy počáteční a konečný bod úsečky na konkrétním intervalu. Každému intervalu bude odpovídat jiný předpis funkce.
Začni, prosím, od začátku - co máš na prvním úseku od 0 do t=1? Děkuji.
Z náhledu vidím příspěvek kolegy Jj, kterého zdravím, tedy předchozí věta již není aktuální, ale ponechám to zde na připomenutí, o čem jsme spolu s kolegyni hovořily :-)