Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zadani: reste soustavu rci s parametrem a, pouzijte Cramerovo pravidlo.
Ac vim jak se pouziva Cramerovo pravidlo, vysledek me nejak nevychazi, spise mi vychazeji nejake kraviny, ale jsem si na 90% jistej, ze jsem zadani opsal spravne.
a^2 + 1 + 1= 1
1 + a + 1= 1
1 + 1 + 1= 1
Determinant mi vychazi a^3+ 1- a- a^2
co s tim jako dal?
a d1 my vychazi nula
dik
↑ Tom:
Cramerovo pravidlo lze užít pouze u takových soustav, kde je splněno
* počet neznámých je roven počtu rovnic,
* determinant soustavy je různý od nuly.
První podmínka je splněna (bylo by možné ji však jistým způsobem popřít). Pro ověření druhé podmínky je zapotřebí spočítat determinant a nejlépe jej uvést na součinový tvar (tj. rozložit v proměnné a). S tvým mezivýsledkem souhlasím. Nesouhlasím ale s tím, jak jsi zapsal soustavu. Patrně jsi vypustil neznámé - vypadá to jako nesmysly, hlavně poslední řádek. Věřím, že v prvním sloupci jsou koeficienty asociované s neznámou (třeba) x, v druhém sloupci s y a ve třetím se z. Není to totiž zřejmé. Zjistíš, že determinant se rovná nule pouze v případě, že a=1 nebo a=-1. Zde Cramerovo pravidlo nelze aplikovat.
↑ Ginco:
Cramerovo pravidlo není o úpravách na Gaussův stupňový tvar (zadání zní jasně ...).
↑ Tom:
Upřesni, o ti není jasné na Cramerově metodě v této úloze. Není zde nic nového.
jo sorry zapomnel jsem samozrejme dodat ze sloupce jsou prirazeny hodnotam x-z.
Takze hledame parametry a, ktere se rovnaji determinantu nule? Proc teda potom pouzivat cramerovo pravidlo, sakra zrejme v tom mam ted jeste vetsi zmatek:))
Stránky: 1