Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 05. 2009 21:59

Tom
Reputace:   

Soustava s parametrem

Zadani: reste soustavu rci s parametrem a, pouzijte Cramerovo pravidlo.

Ac vim jak se pouziva Cramerovo pravidlo, vysledek me nejak nevychazi, spise mi vychazeji nejake kraviny, ale jsem si na 90% jistej, ze jsem zadani opsal spravne.

a^2 + 1 + 1= 1
1 + a + 1= 1
1 + 1 + 1= 1

Determinant  mi vychazi a^3+ 1- a- a^2
co s tim jako dal?

a d1 my vychazi nula

dik

#2 11. 05. 2009 22:11

Ginco
Místo: Aš
Reputace:   

Re: Soustava s parametrem

↑ Tom:

Tak upravuj na stupňovitý tvar a pak se jen rozhoduj podle Frobeniovy podmínky řešitelnosti soustav. A d1 ti vychazi nula protože dimenze sloupcového prostoru je 2. (2 stejné sloupce =>detA1 = 0)

#3 11. 05. 2009 22:26

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ Tom:
Cramerovo pravidlo lze užít pouze u takových soustav, kde je splněno

* počet neznámých je roven počtu rovnic,
* determinant soustavy je různý od nuly.

První podmínka je splněna (bylo by možné ji však jistým způsobem popřít).  Pro ověření druhé podmínky je zapotřebí spočítat determinant a nejlépe jej uvést na součinový tvar (tj. rozložit v proměnné a). S tvým mezivýsledkem souhlasím. Nesouhlasím ale s tím, jak jsi zapsal soustavu. Patrně jsi vypustil neznámé - vypadá to jako nesmysly, hlavně poslední řádek. Věřím, že v prvním sloupci jsou koeficienty asociované s neznámou (třeba) x, v druhém sloupci s y a ve třetím se z. Není to totiž zřejmé. Zjistíš, že determinant se rovná nule pouze v případě, že a=1 nebo a=-1. Zde Cramerovo pravidlo nelze aplikovat.

↑ Ginco:
Cramerovo pravidlo není o úpravách na Gaussův stupňový tvar (zadání zní jasně ...).

↑ Tom:
Upřesni, o ti není jasné na Cramerově metodě v této úloze. Není zde nic nového.

#4 11. 05. 2009 23:39

Tom
Reputace:   

jo sorry zapomnel jsem samozrejme dodat ze sloupce jsou prirazeny hodnotam x-z.
Takze hledame parametry a, ktere se rovnaji determinantu nule? Proc teda potom pouzivat cramerovo pravidlo, sakra zrejme v tom mam ted jeste vetsi zmatek:))

Zápatí