Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
nie som stredoškolák, ale snažím sa vysvetľovať matiku iným. Momentálne som vtiahnutý do začiatkov výuky pravdepodobnosti a som v ťažkostiach.
Ukážem na jednoduchom príklade, ktorý sa učí:
V krabici je 5 čiernych a 3 biele klobúky. Aká je pravdepodobnosť, že náhodne vytiahnutý klobúk bude čierny. Učitelia /pri úvode do pravdepodobnosti) ho riešia takto: Počet možností: 8. Počet vyhovujúcich: 5. Pravdepodobnosť je teda 5/8.
Moja námietka: Nepýtame sa na konkrétne klobúky, ale na ich farbu. A teda počet možných výsledkov nie je 8, ale iba 2 - klobúk je čierny alebo biely, avšak pravdepodobnosť možných výsledkov nie je rovnaká. Suma sumárum - klasický jednoduchý vzorec sa použiť nedá. Výsledok je síce rovnaký, ale nemôžeme sa k nemu dostať takto jednoducho a tak trocha žiakov zavádzame. Podobných príkladov, ktoré sa na strednej škole riešia, je spústa. Aký je Váš názor?
Takto to chapem ja. Nahodne vytiahnuty cierny klobuk nema pravdepodobnost 1/2 predmetom otazky je ako pravdepodone sa skonci udalost tahania klobuka z mnoziny klobukov, nie pravdepodobnost mnoziny farieb klobukov. 1/2 by mohla byt pravdepodbnost s akou sa prida farba novemu klobuku, to vsak nie je otazka.