Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 09. 2015 18:39

vbulik
Zelenáč
Reputace:   

Pravdepodobnost - definicia.

Zdravim,
nie som stredoškolák, ale snažím sa vysvetľovať matiku iným. Momentálne som vtiahnutý do začiatkov výuky pravdepodobnosti a som v ťažkostiach.
Ukážem na jednoduchom príklade, ktorý sa učí:
V krabici je 5 čiernych a 3 biele klobúky. Aká je pravdepodobnosť, že náhodne vytiahnutý klobúk bude čierny. Učitelia /pri úvode do pravdepodobnosti) ho riešia takto: Počet možností: 8. Počet vyhovujúcich: 5. Pravdepodobnosť je teda 5/8.

Moja námietka: Nepýtame sa na konkrétne klobúky, ale na ich farbu. A teda počet možných výsledkov nie je 8, ale iba 2 - klobúk je čierny alebo biely, avšak pravdepodobnosť možných výsledkov nie je rovnaká. Suma sumárum - klasický jednoduchý vzorec sa použiť nedá. Výsledok je síce rovnaký, ale nemôžeme sa k nemu dostať takto jednoducho a tak trocha žiakov zavádzame. Podobných príkladov, ktoré sa na strednej škole riešia, je spústa. Aký je Váš názor?

#2 27. 09. 2015 18:56

Xaraso
Škola: FMFI UK AIN
Pozice: student
Reputace:   

Re: Pravdepodobnost - definicia.

Takto to chapem ja. Nahodne vytiahnuty cierny klobuk nema pravdepodobnost 1/2  predmetom otazky je ako pravdepodone sa skonci udalost tahania klobuka z mnoziny klobukov, nie pravdepodobnost mnoziny  farieb klobukov. 1/2 by mohla byt pravdepodbnost s akou sa prida farba novemu klobuku, to vsak nie je otazka.

Zápatí