Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřebovala bych poradit s následujícím příkladem a podat nějakej "zrychlenej" výklad tohoto témata :)
Kvádr ABCDEFGH a mám udělat odchylky
AB= 6 cm, BC = 5cm , AE = 7cm
A) AF a BG
B) EG a BH
C) BS a ABF
D) BS a BCG
S je střed stěny EFGH
nepotřebuju všechny, jen vybrat nějaký na kterym to pochopim... prostě mužu nad tim sedět sto let, ale protože jsem holka, tak to nevidim :D ...krychle, kvádry...všechno pro mě na jedno brdo...tak nějak si to načrtnu ale nevim co kam posouvat a kde je ta odchylka...potom už se dopočítám přes gon. fce...jednodušše řečeno radu :)
Předem děkuju
A) Posuň s BG do AH. Máš odchylku AF a AH. Vytvoř si tedy trojúhelník AFH, kde strany jsou všechno úhlopříčky - takže před Pythagora. Znáš délky stran, takže úhel asi přes kosinovu větu.
B) Tady poradí někdo jiný.
C) Tady je odchylka přímky od roviny. Ta se počítá mezi tou přímkou a jejím pravoúhlým průmětem do roviny. Tzn. položíš si tu přímku na rovinu. Pokud se nepletu, tak bod S se ti promítne do středu EF (pojmenujme tento bod I). Sestavíš si tedy trojúhelník BIS a počítáš úhel IBS. Opět asi přes kosinovu větu.
D) Stejně jako D, ale tentokrát se promítne S do středu FG.