Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 05. 2009 22:45

Annyy08
Reputace:   

odchylky - stereometricky

Ahoj, potřebovala bych poradit s následujícím příkladem a podat nějakej "zrychlenej" výklad tohoto témata :)

Kvádr ABCDEFGH a mám udělat odchylky
AB= 6 cm, BC = 5cm , AE = 7cm

A) AF a BG
B) EG a BH
C) BS a ABF
D) BS a BCG

S je střed stěny EFGH

nepotřebuju všechny, jen vybrat nějaký na kterym to pochopim... prostě mužu nad tim sedět sto let, ale protože jsem holka, tak to nevidim :D ...krychle, kvádry...všechno pro mě na jedno brdo...tak nějak si to načrtnu ale nevim co kam posouvat a kde je ta odchylka...potom už se dopočítám přes gon. fce...jednodušše řečeno radu :)

Předem děkuju

#2 12. 05. 2009 22:51

svatý halogan
Reputace:   

Re: odchylky - stereometricky

A) Posuň s BG do AH. Máš odchylku AF a AH. Vytvoř si tedy trojúhelník AFH, kde strany jsou všechno úhlopříčky - takže před Pythagora. Znáš délky stran, takže úhel asi přes kosinovu větu.

B) Tady poradí někdo jiný.

C) Tady je odchylka přímky od roviny. Ta se počítá mezi tou přímkou a jejím pravoúhlým průmětem do roviny. Tzn. položíš si tu přímku na rovinu. Pokud se nepletu, tak bod S se ti promítne do středu EF (pojmenujme tento bod I). Sestavíš si tedy trojúhelník BIS a počítáš úhel IBS. Opět asi přes kosinovu větu.

D) Stejně jako D, ale tentokrát se promítne S do středu FG.

#3 12. 05. 2009 22:59

Annyy08
Reputace:   

Re: odchylky - stereometricky

noo...budu se snažit to nějak vstřebat... :) bohužel, stereometrie není moje silná stránka.. děkuju

Zápatí