Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 10. 2015 22:09

Nemesis
Zelenáč
Reputace:   

Výpočet vinutí

Zdravím
mám jeden malý oříšek. Potřebuji vypočítat, nebo alespoň zjistit vzorec pro výpočet vinutí kabelu na kulatině (trubce). Všude se v souvislosti s vinutím píšou vzorce počítající indukčnost, ale dnes elektro jde stranou. indukčnost mě nezajímá.
Zadání:
Mám 100m dlouhý kabel o průřezu 5mm.
Mám 6 trubek. 4 o průměru 60mm a 2 o průměru 90mm. Potřebuji tento kabel namotat jako vinutí cívky na tyto trubky tak, aby na každé trubce byla stejná délka vinutí. Tzn. 6x vinutí na dvou druhu průřezu trubek, aby bylo namotané vinutí všude stejně dlouhé od 1. závitu až po poslední.
Otázka zní: Kolik délky kabelu použiji na každé vinutí zvlášt tak, abych použil přesně 100m onoho kabelu bez zbytků?

Kdybych sehnal vzorec na výpočet vinutí, hned bych to měl.
Kdo si troufne počítat?

#2 20. 10. 2015 22:43 — Editoval Bati (20. 10. 2015 22:49)

Bati
Reputace:   192 

Re: Výpočet vinutí

Zdravím,
mělo by stačit použít vzorec pro výpočet délky šroubovice:
https://en.wikipedia.org/wiki/Helix#Arc … nd_torsion ,
tj. $l=T\sqrt{a^2+b^2}$.

Parametr a, který je v tom odkazu, je poloměr šroubovice, tzn. poloměr trubky plus poloměr kabelu. Parametr b určuje sklon vinutí. Pokud navíjíme jako na cívku, tj. aby k sobě závity těsně přiléhaly, pak b je průměr kabelu lomeno 2*pí. Nakonec, parametr T odpovídá počtu závitů (i neceločíselně) krát 2*pí.

#3 04. 11. 2015 18:16 Příspěvek uživatele anka1 byl skryt uživatelem anka1.

#4 04. 11. 2015 20:05

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Výpočet vinutí

↑ anka1:

Zdravím,

zakládej, prosím, své téma (nejsp. v sekci Fyzika), nepiš do cizích témat viz pravidla. Na hlavní stránce fóra je to nápis "Založit nové téma" (viz Manual). Děkuji.

Zápatí