Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 10. 2015 20:24

real8
Zelenáč
Reputace:   

Mechanické vlnění

Zdravím,
potřeboval bych pomoc s dvěma úlohami týkajících se mechanického vlnění.
1.) $y=0,1sin 2\pi (5t-0,5x)$ Rozhodněte, zda jde o vlnění vzniklé rozkmitáním konce pružného vlákna, nebo o zvukové vlnění, odpověď zdůvodněte.
2.) Reproduktor je připojen k tónovému generátoru a je zdrojem zvuku o frekvenci 2040 Hz. Přiložením reproduktoru ke skleněné trubici délky 0,5m (trubice je otevřená na obou koncích a je v ní vzduch) v ní bylo vzbuzeno rezonanční chvění. Na jakou nejblíže nižší frekvenci musíme přeladit tónový generátor, aby opět vzniklo rezonanční chvění?

U druhého příkladu mě napadlo, že když se jedná o trubici otevřenou na obou koncích, tzn. upevněnou uprostřed, platí $l=0,5\lambda $. Vlnová délka je tedy 1m. Ze vzorce o frekvenci $f= v/\lambda $ tedy vyplývá, že rezonanční frekvence budou násobky rychlosti zvuku ve vzduchu a tím pádem je třeba přeladit na frekvenci nižší o 340 Hz. Podle řešení by to tak mělo být, ale nevím, jestli je moje úvaha správná, popřípadě jestli to nejde zapsat nějak jednodušeji pomocí vzorců.

Děkuju moc za rady

#2 29. 10. 2015 20:46

real8
Zelenáč
Reputace:   

Re: Mechanické vlnění

↑ real8: Ta druhá úloha je teda asi dobře: 2040-340=1700 Hz, což odpovídá.
Nemohl by mi někdo poradit ještě s tou první?

#3 04. 11. 2015 15:05 Příspěvek uživatele anka1 byl skryt uživatelem jelena. Důvod: OT

Zápatí