Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj,
řeším lineární parciální diferenciální rovnici s konstantními koeficienty. Dokážu získat řešení homogenní rovnice, ale dost se ztrácím v úpravách při získávání partikulárního řešení.
Zadání:
Řeším metodou charakteristických souřadnic:

Pomocí té získám defacto obyčejnou diferenciální rovnici
.
Nejprve řeším její příslušnou homogenní rovnici
:
Tady začíná první problém - chápu, že
značí derivaci, podobně jako třeba
. Jak mám ale integrovat pravou stranu rovnice?
Mechanicky vím, jak to udělat, ale nechápu, proč se 1ka integruje na
a integrační "konstanta" resp. funkce má jako parametr
. Každopádně, pokračuji takto:

Tím jsem získal řešení příslušné homogenní rovnice. Teď bych chtěl pomocí variace konstant získat i partikulární řešení, bohužel, netuším, jak výraz upravit, což je můj druhý problém. Můj zatím poslední kroky jsou tyto:

Abych tedy shrnul svůj problém, není mi jasné, jak se pracuje s derivacemi a integrály pří výpočtu PDR, pokud mám integrovat obě strany rovnice atd. Dílčí znalosti, jako parciální derivace a integrace "podle proměnné" mám.
Velmi děkuji za všechny rady,
Katsu
Nevies integrovat
? Je to jeden z ucebnicovych prikladov na per partes. Navyse ide o rovnicu so specialnou pravou stranou, pre tu vies ze aj riesenie nehomogennej rovnice bude exponenciala krat polynom.
Kazdopadne podovna rovnica je separabilna, staci ti ansatz
a dostanes dvojicu ODR.

↑ Xellos:
Ha, moc díky, nějak mi to prostě nedošlo :-)
Jinak během týdne doplním své řešení.
Stránky: 1