Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, chtěl bych zdejší matematiky poprosit o pomoc s několika příklady na výpočet PST:
1) Do lázní jezdí muži i ženy, návštěvníci lázní jsou buď před operací nebo po operaci. Ženy jezdí do lázní s pravděpodobností 50%, ženy po operaci s 25% pravděpodobností. Muži před operací jezdí do lázní s 5% pravděpodobností. Jaká je pravděpodobnost, že do lázní přijede:
a) Muž po operaci
b) Žena před a muž po operaci
c) Jakýkoli muž
d) Žena nebo muž
S tímto příkladem si nevím absolutně rady, není mi jasné, zda mám procenta dopočítávat do celku.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2) V osudí jsou 2 bílé a 3 černé koule. Koule se vytahují po jedné a do osudí se nevracejí. Určete PST, že:
a) První tažená koule bude bílá
b) První dvě tažené koule budou černé
c) V první tažené dvojici koulí budou zastoupeny obě barvy
a) 5 koulí - 2 bílé, 3 černé
tohle by mělo být ještě dobře
b) 
c) 
bohužel, b) i c) mi dle mé úvahy vyšlo stejně, c) má být 60% namísto mých 30%.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3) V maturitní tombole vyhrává každý čtvrtý los. Petr si koupil jeden los, Jana rovněž. Jaká je pravděpodobnost, že:
a) Jana vyhraje
a) 4 lístky - 1 výherní, 3 nevýherní
p=1/4=0,25
q=3/4=0,75
p=1/4=0,25 =25%
Je to prosím správně, nebo se to ještě nějak počítá? Děkuji mnohokrát za pomoc.
↑ FilipCZ:
Dobrý den.
ad 2c): může se táhnout 1. bílá, 2. černá nebo 1. černá, 2. bílá
ad 3) Tam není co více počítat.

↑ FilipCZ:
Ahoj ,reagujem na prvú úlohu
Ženy ...........
.....
Ženy PO ......
....
Muži PRED ........
.....