Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 11. 2015 19:40 — Editoval Sherlock (06. 11. 2015 19:46)

Sherlock
Škola: PřF MUNI
Pozice: student
Reputace:   33 

Výuka logiky a kritického myšlení na základních a středních školách

Moje představy jsou asi trochu zkreslené, přeci jen nemám takový přehled o tom, co se děje na našich SŠ/ZŠ.

Ale přijde mi, že nějaká logika nebo kritické myšlení se na školách téměr vůbec neprobírá. Např. jak se nenechat zmanipulovat, jak nepodlehnout tzv. kognitivním zkreslením (angl. cognitive bias) jak správně argumentovat, jak nepodlehnout logickým klamům v argumentaci - fantastický seznam zde).

Ano, většinou se bere výroková logika v prváku, ale to mají studenti zafixované jako "prapodivné formulky se značkami a písmeny, které nemají nic společného s realitou". Určit pravdivostní hodnotu nějakých značek - ano. Zaměřit se na nějaký opravdový text a z něj se snažit vydedukovat, kde řečník udělal chybu - ne.
O to je to horší, když je to učitelem předneseno tak nějak "pasivně" - aniž by třeba nějak vysvětlil, proč se najednou "nebo" v logice používá ve slučovacím významu nebo proč že je implikace $P\Rightarrow Q$ pro nepravdivé P pravdivý výrok...

Jaký na to máte názor vy?

#2 07. 11. 2015 16:14

vanok
Reputace:   742 

Re: Výuka logiky a kritického myšlení na základních a středních školách

↑ Sherlock:
Ake su platne osnovy, na tuto temu, na skolach o ktorych pises?
A ake boli v minulosti?
Co sa zmenilo?

Co rozumies pod slovom logîka?

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 07. 11. 2015 16:19

misaH

↑ Sherlock:

Myslím, že vysvetľovať učivo matematickej logiky bez ukážok "z praxe" jednoducho nemožno.

#4 07. 11. 2015 16:52

vanok

Ahoj ↑ misaH:,
Co znamena pojem " matematicka logîka"?

Srdecne Vanok
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#5 07. 11. 2015 17:54

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

↑ vanok:

Výroková a predikátová logika, modální logika, fuzzy logika, a různé další typy logiky :)

Jinak na střední se samozřejmě berou jen základy té výrokové a predikátové.

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

#6 07. 11. 2015 20:36 — Editoval vanok (08. 11. 2015 04:21)

vanok

↑ byk7:
Cize ide ako tu https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mathematical_logic o tuto vetvu matematiky.
Ale co o tom hovoria osnovy ↑ vanok: ?
Kriticke myslenie (  nazov tohto vlakna) nie je privilegium matematiky... a tak nemoze byt redukovane na matematiku. Podobne aj pre logiku, alebo mal by som povedat meta-logiku?

Srdecne Vanok

#7 08. 11. 2015 10:07

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

↑ Sherlock:
Díky za seznam. Myslím, že to není úplně to, co by si matematik představil pod logikou. Možná by to víc zapadalo do řečnictví, takže do češtiny / filzofie / zsv?

Ohledně učení logiky. V metodě Hejného (Odkaz) jsou příklady, kde sami žáci narážejí na důležitost formulace zadání (hlavně kvantifikátorů) a někdy se musí třída domluvit na tom, jaká pravidla si zvolit (jaká řešení povolit).

Pokud vím, tak v kvintě je pak zařazena logika (základy výrokové a predikátové logiky). Pro seznámení lze použít úlohy s padouchy a poctivci (je o tom celá kniha, asi variace na Alenku v říši divů).
Praktičnost a cvik v logice pak snad zajistí další výuka, nebo ne? Kde jinde se logika používá tak automaticky než v matematice?

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

#8 08. 11. 2015 11:09

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

pokud jsem rozuměla správně, kolega ↑ Sherlock: se ptá na výuku logiky a kritického myšlení ve smyslu filosofie a okolních věd (a moje představa je, že logika se bude věnovat celému procesu myšlení, matematická logika jeho formalizace do té roviny, kam až to ještě ve stavu matematických věd možné - o tom jsme mluvili v některém tématu také).

↑ Andrejka3: popisuje část zařazení matematické logiky do škol a naznačuje, kde se logika (i nematematická) dále objevuje. Mimo jiné pro SŠ je aktivita "Debatní liga" (v Opavě na MGO jsou hodně aktivní), materiály jsou zde (dostali jsme tento rok i knihu), milý syn, ač se filosofii zajímá, tak debatní kroužek ho nezaujal a za lepší zdroje (nad rámec různých klasiků, co čte) považuje :-) (originál na youtube dohledáte).

↑ Sherlock: dělal jsi TSP na přijímačky na MU? Děkuji.

Andrejka3 napsal(a):

Praktičnost a cvik v logice pak snad zajistí další výuka, nebo ne? Kde jinde se logika používá tak automaticky než v matematice?

tím, že je formalizována do matematického zápisu, tak se dá snadněji naučit (na druhou stranu zkus někdy formalizovat do zápisu znění některých zákonných ustanovení - už jsem měla potřebu to tak udělat alespoň v náznaku, jelikož to jinak pochopit nešlo).

#9 08. 11. 2015 16:50

Eratosthenes
Reputace:   136 

ahoj ↑ jelena:,

>> zkus někdy formalizovat do zápisu znění některých zákonných ustanovení...

Ha, ha, ha, :-))))))) Takové logické spojky a kvantifikátory ještě nebyly v matematice objeveny.

Můj brácha, který dělá ekonoma ve špitále, mi občas nějaké takové ustanovení pošle pro zasmání. To poslední začínalo větou, která zabírala bez pěti řádků celou stránku. Začal jsem ji číst a už na třetím řádku jsem nevěděl, čí jsem. A zákonodárce asi taky ne....

Budoucnost patří aluminiu.

#10 08. 11. 2015 16:54

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Eratosthenes:

:-) no smát se můžete, ale pokud jste OSVČ a máte vyplnit povinné tiskopisy, tak - no?

A toto není jediný případ, kdy musíte umět číst - na druhou stranu, když umíte, tak se dají najít i skryté rezervy (nebudu prozrazovat). Zdravím.

Zápatí