Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Kolega Jj tu dal dolezity odkaz co sa tyka hladania limit.
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=87373
Doteraz som tu dal na tuto temu len anglicke a francuzke odkazy. Tak teraz mate aj cesky odkaz.
Zdravím,
jsem se k tomu dřív nedostala - zde jsem odpovídala na (asi) stejný dotaz - zda se používá. Odkazy na MathTutor dáváme již dlouho a škála dominantních členů na Rychlokurzu je také dlouho.
K tomu použití - snažím se doplňovat něco jako "pokud máte zavedeno" - v materiálech je to dost často uváděno jako "intuitivní pomůcka", slovy "něco přebijí něco jiného", tedy u některých škol (snad odborného matematického zaměření) bych předpokládala i podrobnější odůvodnění použití - nevím (u techniků apod. je to nejspíš v pořádku tak, jak umíme a používáme).
Pozdravujem
To som myslel na tieto uzitocne skaly ( échelles de comparaison)
Nekonecne male
,
Nekonecne velke
↑ vanok:
Zdravím, já také mám na mysli to stejné. Ještě na Rychlokurzu zůstalo TODO:
kolega Ondřej při zpracování Rychlokurzu napsal(a):
Určení dominantního členu
Abychom mohli vytknout nějaký člen, pokrátit jej a zbytek poslat do nuly, musíme vědět, který člen to je. Co roste rychleji než něco jiného. Poslouží tento seznam nerovností. "<<" znamená prudkou (TODO) nerovnost — tj. že jedna funkce bude časem nabývat mnohem větších hodnot.
Mějme proměnnou: , která jde do nekonečna a nějaké reálné konstanty a , obě větší než 1.
Slovy řečeno — lineární funkce << polynom (k by v tomto případě melo být přirozené číslo) << exponenciální funkce << faktoriál << n^n :-).
Pokud někdo máte dobře použitelný odkaz pro TODO, sdělte, prosím, doplnila bych do MatWiki (vč. doplnění , to kolegovi chybí), děkuji.