Stránky: 1
Ahoj, prosím o radu s tímhle příkladem:
V uzavřeném reaktoru docházelo k hydrogenaci acetylenu vodíkem. Touto reakcí vzniká ethen a ethan. Na počátku experimentu bylo v reaktoru přidáno k acetylenu takové množství vodíku, které by stačilo k jeho úplné hydrogenaci na ethan a ihned byl změřen tlak v reaktoru. Za jistou dobu bylo analýzou zjištěno, že se v reaktoru nachází acetylen, ethen a ethan, a to právě v molárním poměru 1:1:1. O kolik procent poklesl tlak v reaktoru proti hodnotě naměřené po nadávkování reaktoru?
Uvažujte, že během celého experimentu byla udržována konstantní teplota, a to taková, že všechny složky reakční směsi se nacházejí v plynné fázi a jejich chování lze považovat za ideální.
Sestavila jsem si rovnice:

Výsledek by měl být, že tlak poklesl o 33%, dospěla jsem ke stejnému výsledku, ale spíš stylem, že něco zkusím a třeba to vyjde, ale radši bych, kdyby mi někdo vysvětlil jak a proč to tak je.
Předem dík
Zdravím,
označila jsem, že na počátku máme
mol acetylenu a
mol vodíku podle "startu" reakce
(zapíši vzorec pro celkový tlak v systému (stav 0)).
Potom ve stavu
a za podmínky "že se v reaktoru nachází acetylen, ethen a ethan, a to právě v molárním poměru 1:1:1" zapisuji, že vzniklo
mol ethanu,
mol ethenu a zreagovalo
mol acetylenu a
mol vodíku. Proto ve směsí mám:
acetylenu
vodíku
ethanu
ethenu.
Jelikož platí, že
(pro acetylen), mám
a zapíší celkový tlak systému (stav 1). Když to poupravuji, potom dám tlaky do poměru (nebo vypočtu procenta).
Vyznáš se tak a souhlasí to s Tvým postupem? Děkuji.
Postupovala jsem stejně a teď už vím, že to nebyla jen náhoda, že mi to vyšlo, takže moc děkuji za vysvětlení :)
Stránky: 1