Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Chemie
  • » Hydrogenace acetylenu vodíkem v uzavřeném reaktoru (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 10. 11. 2015 16:13

Dracunculus
Zelenáč
Reputace:   

Hydrogenace acetylenu vodíkem v uzavřeném reaktoru

Ahoj, prosím o radu s tímhle příkladem:

V uzavřeném reaktoru docházelo k hydrogenaci acetylenu vodíkem. Touto reakcí vzniká ethen a ethan. Na počátku experimentu bylo v reaktoru přidáno k acetylenu takové množství vodíku, které by stačilo k jeho úplné hydrogenaci na ethan a ihned byl změřen tlak v reaktoru. Za jistou dobu bylo analýzou zjištěno, že se v reaktoru nachází acetylen,  ethen a ethan, a to právě v molárním poměru 1:1:1. O kolik procent poklesl tlak v reaktoru proti hodnotě naměřené po nadávkování reaktoru?

Uvažujte, že během celého experimentu byla udržována konstantní teplota, a to taková, že všechny složky reakční směsi se nacházejí v plynné fázi a jejich chování lze považovat za ideální.

Sestavila jsem si rovnice:
$\text{2C}_{2}\text{H}_{2} +\text{3H}_{2}\Rightarrow \text{C}_{2}\text{H}_{4} + \text{C}_{2}\text{H}_{6}$
$\text{C}_{2}\text{H}_{2} +\text{2H}_{2}\Rightarrow \text{C}_{2}\text{H}_{6}$

Výsledek by měl být, že tlak poklesl o 33%, dospěla jsem ke stejnému výsledku, ale spíš stylem, že něco zkusím a třeba to vyjde, ale radši bych, kdyby mi někdo vysvětlil jak a proč to tak je.

Předem dík

• (téma jako vyřešené označil(a) Dracunculus)

#2 10. 11. 2015 20:50

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Hydrogenace acetylenu vodíkem v uzavřeném reaktoru

Zdravím,

označila jsem, že na počátku máme $n$ mol acetylenu a $2n$ mol vodíku podle "startu" reakce $\text{C}_{2}\text{H}_{2} +\text{2H}_{2}\Rightarrow \text{C}_{2}\text{H}_{6}$ (zapíši vzorec pro celkový tlak v systému (stav 0)).

Potom ve stavu $\text{2C}_{2}\text{H}_{2} +\text{3H}_{2}\Rightarrow \text{C}_{2}\text{H}_{4} + \text{C}_{2}\text{H}_{6}$ a za podmínky "že se v reaktoru nachází acetylen,  ethen a ethan, a to právě v molárním poměru 1:1:1" zapisuji, že vzniklo $x$ mol ethanu, $x$ mol ethenu a zreagovalo $2x$ mol acetylenu a $3x$ mol vodíku. Proto ve směsí mám:
$(n-2x)$ acetylenu
$(2n-3x)$ vodíku
$x$ ethanu
$x$ ethenu.

Jelikož platí, že $n-2x=x$ (pro acetylen), mám $x=n/3$ a zapíší celkový tlak systému (stav 1). Když to poupravuji, potom dám tlaky do poměru (nebo vypočtu procenta).

Vyznáš se tak a souhlasí to s Tvým postupem? Děkuji.

#3 10. 11. 2015 21:15

Dracunculus
Zelenáč
Reputace:   

Re: Hydrogenace acetylenu vodíkem v uzavřeném reaktoru

Postupovala jsem stejně a teď už vím, že to nebyla jen náhoda, že mi to vyšlo, takže moc děkuji za vysvětlení :)

• Hlavní strana
  • » Chemie
  • » Hydrogenace acetylenu vodíkem v uzavřeném reaktoru (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí