Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
opět se na Vás obracím s prosbou. Musím spočítat diferenciální rovnici, v tom není problém, obecné řešení(úkol č.1) sem již našel, bohužel nevím jak přesně udělat úkoly 2 a 3. Pokud by jste mi mohli pomoct, budu Vám vděčen.
Úkoly:
1. Vypočítejte obecné řešení zadané diferenciální rovnice.
2. Vypočítejte dvě partikulární řešení této rovnice podle zadaných počátečních podmínek:
a.) y(0)=1 ; y'(0)= -1
b.) y(0)=0 ; y'(0)= 1
3. Tato partikulární řešení nakreslete do grafu pro všechna
.
Zadání: 
Řešení:

Ty podmínky jsou celkem jednoduché.
Máš obecné řešení
A ty víš, že pro
vyjde 
dosadím tedy
a mám 
Pak víš, že
pro 
Udělám tedy derivaci y:
a dosadím tam
. Dostávám
a tedy
.
Ty druhýpodmínky obdobně
Doufám, že se nepletu, dlouho jsem diferenciální rovnice nedělal :-)
Snad jsem to pochopil správně:)
1. partikulární řešení tedy bude vypadat takto:
a 2. partikulární řešení takto: 
Doufám, že sem to ve druhém případě počítal správně, raději přidám i stručný postup:
#1 Dosadím
do obecného řešení: 
#2 Derivace bude vypadat stejně jako u prvního případu: 
#3 Dosadím tedy
a dostanu
, z čehož
.
#4 A jelikož
musí být
.
Pokud je to špatně, budu rád, když mě na to upozorníte.
A ještě poslední věc - jak s tím grafem?
Předem děkuji za případné rady.
Graf funkce
vznikne natahovanim a posunovani grafu funkce exp(-x), probira se to na strednich skolach, nebo v prvaku na zemedelce. Staci takto?
↑ jendula11:
No to se mi moc nezdá, již 3 programy mi ukázaly stejný výsledek jaký jsem sem postnul. Ale co je hlavní, kdyby graf vypadal, jak tvrdíš ty, proč by pak v zadání bylo ať tyto partikulární řešení zakreslíme do grafu pro všechna
.
protoze na intervalu (-1,3) to ma "celkem rozumne hodnoty". Na intervalu od -6 jsou funkci hodnoty cisla s sesti nulama a ten posun o 2/3 nahoru tam potom jaksi nevynikne :)
↑ kaja(z_hajovny):
Pochopil sem, co si napsal, bohužel sem v tom nenašel odpověď na mou otázku..:) Tkž ten můj graf je správně?
on nejak nejde videt ..... (Firefox + linux)
Edit: Tak v opere videt jde. Asi to tak opravdu vypada, ale ja bych to spis nakreslil rucne a vyznacil tam asymptoty y=1/3 a y=2/3. Ale zalezi na tom, jak je kdo zvykly to delat.
prvni varianta
btw: pro pocitani obecnych a partikularnich reseni lze pouzit http://user.mendelu.cz/marik/maw/index. … ;form=lde2
pro kresleni grafu http://user.mendelu.cz/marik/maw/gnuplot.html a zadani 2/3+1/3*exp(-3*x), 1/3-1/3*exp(-3*x) a pochopitelen meze od -1 do 3 (meze pro y nechat volne)
Stránky: 1