Zdravím. Potřeboval bych trochu poradit. A to konkrétně s těmito dvěma příklady. 
Složitější funkce zvládám bez problémů. Vím, že ve zlomku, kde je x+nějaké číslo v čitateli i ve jmenovateli, tak provedu dělení mnohočlenu mnohočlenem a získám tvar, kde je před zlomkem výsledek dělení, v čitateli zbytek po dělení a jmenovatel se nemění. Potom je první asymptota x číslo, které dosadím do jmenovatele, aby vyšla nula a druhá asymptota y číslo, které je před zlomkem. Podle znaménka před zlomkem pak zjistím, jestli se graf nachází v 1. a 3. kvadrantu, nebo ve 2. a 4. Tady u těch dvou to ale přece nejde. Pochopil jsem, že v případě prvního příkladu jsou obě asymptoty asi nulové a průsečíky s osami neexistují. Jenže jak mám potom vědět, jak vypadá graf? U toho druhého zase nemám žádné číslo před zlomkem, tudíž je asi a:y=0 . Jak teda vypadá graf? Možná jen hledám zbytečně problémy, tam kde nejsou... Ale v tuhle chvíli mi to nedochází :D. Díky za objasnění.
ahoj ↑ Petrben:,
Víš, jak vypadá graf funkce
?
↑ Petrben:
no jo, ale v tom případě to nevyřeší nic na způsob "trochu poradit". To je potřeba otevřít si nějakou učebnici základní školy a podívat se na to. A začal bych asi tabulkou funkčních hodnot...