Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Z těch mnoha úloh, co jsem řešil tu mám ještě jednu zapeklitou, na kterou nemohu přijít.
zní takto : Kružnice je rozdělena na dva oblouky tak, že obvodový úhel příslušný k většímu oblouku je roven středovému úhlu příslušnému k oblouku menšímu. Určete velikost obvodových úhlů příslušných k oběma obloukům.
- je mi jasné, že součet těch dvou obvodových úhlů bude 180 protože nejmenší úhel z bodu na kružnici, který obsáhne celou kružnici je 180.
- taky samozřejmě vim, že velikost středového úhlu je rovna dvojnásobku velikosti obvodového úhlu příslušného k témuž oblouku
Je to trochu hra slov, která mě mate i protože nejsou v zadání žádná čísla.
Předem děkuji za pomoc.
↑ Bod zmaru:
Zdravím,
jestliže označím obvodový úhel příslušný k menšímu oblouku , pak středový úhel je . A jak jsi správně napsal, součet těch dvou obvodových úhlů bude , tedy druhý obvodový úhel bude. A ten má stejnou velikost jako středový úhel .
↑ Bod zmaru:
Toto řešení vychází přesně ze zadání úlohy. Jen jsme popsali situaci pomocí neznámých. A řešení jsme získali pomocí rovnice.
Dalo by se také využít vlastností trojúhelníku a tětivového čtyřúhelníku. Jestliže body A. B dělí danou kružnici a bod C leží na větším a bod D leží na menším oblouku, zkus využít úhel při vrcholu C v troj. ABC k rozpoznání vlastností troj. ASD a DSB
Stránky: 1