Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Téma zavřeno
Dobrý den. Dneska se mi dostalo do rukou pár složitějších chemických rovnic. A abych řekl pravdu, docela jsem se s tím potrápil. Bylo to zadáno slovně - zadání už bohužel nemám, ale pokusím se to sestavit ze zapsaných rovnic.
Disulfid manganatý reaguje ve vodném roztoku kyseliny dusičné s oxidem olovičitým za vzniku síranu olovnatého, dusičnanu olovnatého a manganistanu olovnatého.
Rovnici jsem zapsal takto:

Do rovnice jsem na druhou stranu doplnil vodu, protože tam nikde nefiguruje vodík. Vyčíslit se mi to nepodařilo, když jsem to zadal sem: http://www.webqc.org/balance.php
Vyšlo tam, že ta voda má být na druhé straně rovnice.
Další problémy jsem měl s touto rovnicí:
Arsenitá sůl reaguje v zásaditém vodném roztoku s bromičnanem za vzniku arseničnanu(3-) a bromidu
Rovnice by měla tedy vypadat takto:
Vzhledem k tomu, že na druhé straně chyběly vodíky, doplnil jsem tam vodu. Nakonec jsme se spolužákem společnými silami vymysleli toto:
Polorovnice jsem si sestavil obdobně jako u první rovnice:
Když jsem to však teď večer zadal sem, vyšlo mi tohle: http://www.webqc.org/balance.php
A zase tam vyšlo, že voda má být na druhé straně rovnice.
Pak ještě byly další dvě rovnice:
Tellur reaguje ve vodném prostředí s kyselinou chlorečnou za vzniku chloru a kyseliny hexyhydrogentellurové.
Ta jediná vyšla v tom vyčíslovači bez vody na druhé straně.
A poslední je tato:
Siřičitan reaguje s manganistanem ve vodném prostředí za vzniku síranu a dihydroxidu-oxidu manganičitého.
Tuhle ten vyčíslovač ani nedokázal vyčíslit.
S posledními dvěma rovnicemi jsem si též nevěděl rady. Zajímalo by mě, kde dělám chybu. Každopádně děkuji za pomoc.
Zdravím,
pokusím se to postupně (ale dost později) projít. Ohledně vody - pokud je reakce ve vodním prostředí, můžeš napsat jak nalevo, tak i napravo. V reakcích, kde je voda opravdu prostředí, přesně - účastní se v mezikrocích, ale na začátku a na konci reakce můžeme považovat za "stejnou vodu", tak psát nemusíme, jen např. poznačíme do závorky (aq). V reakcích, kde se účastní, v reagentech zaniká, v produktech vzniká a nemám jistotu, že je stejný počet mol nalevo a napravo, potom bych zapsala tam, kde dorovná vodíky, tedy např. v 1. reakci napravo.
Polopaticky bych si to představila x(H2O)+něco=Něco jiného+y(H2O), což také mohu zapsat jako něco=Něco jiného+(y-x)(H2O), nebo nalevo (x-y)(H2O).
Na samotné vyčíslení se ještě později podívám (jinak zvažuj, zda v tématu má být více reakcí - zde rozumím, že ukazuješ problém jako celek, pro diskusi je lepší jedna reakce v tématu, teď už nech tak).
↑ Bedlasky:
Ahoj,
Vyčíslovač si urobíme vďaka matematike aj sami :-)
obyčajná materiálová bilancia
SO3 + MnO4 === SO4 + MnO(OH)2
vidno, že vodík sa nám tam zjavil napravo, čo sa v reálnom svete
uskutoční buď z atomárneho alebo molekulového alebo ionizovaného stavu alebo z najčastejšie z vody.
Skúsme z vody, keďže sú tam ióny
aH2O+ bSO3 + cMnO4 === dSO4 + eMnO(OH)2
a b c d e
H 2 0 0 0 2
O 1 3 4 4 3
S 0 1 0 1 0
Mn 0 0 1 0 1
4 rovnice 5 neznámych
riešime aj takto
http://www.di-mgt.com.au/cgi-bin/matrix_canon_form.cgi
výsledok: (a,b,c,d,)=f(e)
1 0 0 0 1
0 1 0 0 2
0 0 1 0 1
0 0 0 1 -2
a=-1*e
b=-2*e
c=-1*e
d=2*e
nech e= -1 ( na pravej strane sú mínusové koeficienty)
a=1, b=2, c=1, d=-2
1H2O+ 2SO3 +1 MnO4 === 2SO4 + 1MnO(OH)2
Zdravím,
Byl bych pro rozdělení do tří témat. Vyčíslení těchto rovnic není zcela triviální a za chvíli se ztratíme v balastu.
Co se vody týče:
když je někde kyselina nebo zásada, tak voda bude na opačné straně.
Já to tady zamknu, založ si tři nová témata (aby se v tom všichni vyznali).
Kdyžtak to kolegyně Jelena odemkne.
Zdravím,
↑ houbar: děkuji a naprosto souhlasím, bude to přehlednější. Původní text z 1. příspěvku jsem poslala kolegovi v PM, bude mít pohodlnější pro kopírování a založení dalších témat (kde už doufám také zohlední poznámky ohledně chybějící vody).
Téma zavřeno
Stránky: 1