Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 11. 2015 21:03

Bedlasky
Místo: Beleriand
Reputace:   14 

Vyčíslování chemických rovnic

Dobrý den. Dneska se mi dostalo do rukou pár složitějších chemických rovnic. A abych řekl pravdu, docela jsem se s tím potrápil. Bylo to zadáno slovně - zadání už bohužel nemám, ale pokusím se to sestavit ze zapsaných rovnic.

Disulfid manganatý reaguje ve vodném roztoku kyseliny dusičné s oxidem olovičitým za vzniku síranu olovnatého, dusičnanu olovnatého a manganistanu olovnatého.

Rovnici jsem zapsal takto:

$MnS_{2} + PbO_{2} + H_{2}O + HNO_{3} \Rightarrow PbSO_{4} + Pb(NO_{3})_{2} + Pb(MnO_{4})_{2}$
$S^{-I}\Rightarrow S^{VI}|-7e^{-}\\ Mn^{II}\Rightarrow Mn^{VII}| - 5e^{-}\\ Pb^{IV} \Rightarrow  Pb^{II}| + 2e^{-}$

Do rovnice jsem na druhou stranu doplnil vodu, protože tam nikde nefiguruje vodík. Vyčíslit se mi to nepodařilo, když jsem to zadal sem: http://www.webqc.org/balance.php
Vyšlo tam, že ta voda má být na druhé straně rovnice.

Další problémy jsem měl s touto rovnicí:

Arsenitá sůl reaguje v zásaditém vodném roztoku s bromičnanem za vzniku arseničnanu(3-) a bromidu

Rovnice by měla tedy vypadat takto:

$As^{III} + (OH)^{-I} + H_{2}O + (BrO_{3})^{-I} \Rightarrow  (AsO_{4})^{-III} + Br^{-I}$

Vzhledem k tomu, že na druhé straně chyběly vodíky, doplnil jsem tam vodu. Nakonec jsme se spolužákem společnými silami vymysleli toto:

$6As^{III} + 36(OH)^{-I} + H_{2}O + 2(BrO_{3})^{-I} \Rightarrow  6(AsO_{4})^{-III} + 2Br^{-I} + 19H_{2}O$

Polorovnice jsem si sestavil obdobně jako u první rovnice:

Když jsem to však teď večer zadal sem, vyšlo mi tohle: http://www.webqc.org/balance.php
A zase tam vyšlo, že voda má být na druhé straně rovnice.

Pak ještě byly další dvě rovnice:

Tellur reaguje ve vodném prostředí s kyselinou chlorečnou za vzniku chloru a kyseliny hexyhydrogentellurové.

$Te + H_{2}O + HClO_{3} \Rightarrow  Cl_{2} + H_{6}TeO_{6}$

Ta jediná vyšla v tom vyčíslovači bez vody na druhé straně.

A poslední je tato:

Siřičitan reaguje s manganistanem ve vodném prostředí za vzniku síranu a dihydroxidu-oxidu manganičitého.

$(SO_{3})^{-II} + (MnO_{4})^{-I} \Rightarrow  (SO_{4})^{-II} + MnO(OH)_{2}$

Tuhle ten vyčíslovač ani nedokázal vyčíslit.

S posledními dvěma rovnicemi jsem si též nevěděl rady. Zajímalo by mě, kde dělám chybu. Každopádně děkuji za pomoc.

• (téma jako vyřešené označil(a) Bedlasky)

#2 19. 11. 2015 09:23

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Vyčíslování chemických rovnic

Zdravím,

pokusím se to postupně (ale dost později) projít. Ohledně vody - pokud je reakce ve vodním prostředí, můžeš napsat jak nalevo, tak i napravo. V reakcích, kde je voda opravdu prostředí, přesně - účastní se v mezikrocích, ale na začátku a na konci reakce můžeme považovat za "stejnou vodu", tak psát nemusíme, jen např. poznačíme do závorky (aq). V reakcích, kde se účastní, v reagentech zaniká, v produktech vzniká a nemám jistotu, že je stejný počet mol nalevo a napravo, potom bych zapsala tam, kde dorovná vodíky, tedy např. v 1. reakci napravo.

Polopaticky bych si to představila x(H2O)+něco=Něco jiného+y(H2O), což také mohu zapsat jako něco=Něco jiného+(y-x)(H2O), nebo nalevo (x-y)(H2O).   

Na samotné vyčíslení se ještě později podívám (jinak zvažuj, zda v tématu má být více reakcí - zde rozumím, že ukazuješ problém jako celek, pro diskusi je lepší jedna reakce v tématu, teď už nech tak).

#3 19. 11. 2015 13:11

pietro
Reputace:   187 

↑ Bedlasky:
Ahoj,
Vyčíslovač si urobíme vďaka matematike aj sami :-)

obyčajná materiálová bilancia

SO3 + MnO4 === SO4 + MnO(OH)2

vidno, že vodík sa nám tam zjavil napravo, čo sa v reálnom svete

uskutoční buď z atomárneho alebo molekulového alebo ionizovaného stavu alebo z najčastejšie z vody.
Skúsme z vody, keďže sú tam ióny

aH2O+ bSO3 + cMnO4 === dSO4 + eMnO(OH)2

a     b   c   d   e
H    2    0    0   0   2
O    1    3    4   4   3
S     0    1   0   1   0
Mn   0    0   1   0   1

4 rovnice 5 neznámych

riešime aj takto
http://www.di-mgt.com.au/cgi-bin/matrix_canon_form.cgi
výsledok: (a,b,c,d,)=f(e)

1    0    0    0    1   
0    1    0    0    2   
0    0    1    0    1   
0    0    0    1    -2

a=-1*e
b=-2*e
c=-1*e
d=2*e

nech e= -1 ( na pravej strane sú mínusové koeficienty)
a=1, b=2, c=1, d=-2

1H2O+ 2SO3 +1 MnO4 === 2SO4 + 1MnO(OH)2

#4 19. 11. 2015 13:46

houbar
Moderátor
Škola: UPCE, KonzPCE
Pozice: student
Reputace:   42 

Zdravím,
Byl bych pro rozdělení do tří témat. Vyčíslení těchto rovnic není zcela triviální a za chvíli se ztratíme v balastu.
Co se vody týče:
když je někde kyselina nebo zásada, tak voda bude na opačné straně.
Já to tady zamknu, založ si tři nová témata (aby se v tom všichni vyznali).
Kdyžtak to kolegyně Jelena odemkne.

Doučím M, Ch v okolí Pardubic
Press any key to continue. Alt + F4?

#5 19. 11. 2015 17:44

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,
↑ houbar: děkuji a naprosto souhlasím, bude to přehlednější. Původní text z 1. příspěvku jsem poslala kolegovi v PM, bude mít pohodlnější pro kopírování a založení dalších témat (kde už doufám také zohlední poznámky ohledně chybějící vody).

Zápatí