Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Narazil jsem na to v učebnici pro základní školy, je tam popsaná jedna vlastnost prvočísel, kterou dost nechápu.
výraz
kde p je libovolné prčovíslo větší jak 3,
je bezezbytku dělitený dvanácti.
Proč?
Myslel jsem na malou větu Fermatovu, ale ta je o něčem jiném.
↑ Monograptus:
Ahoj. :-)
prčovíslo
základná škola
Podivnosti...
↑ misaH:
Jo, základní škola. Je to v kapitole o krácení zlomků. Rozkladem čitatele a jmenovatele na prvočísla a pak pokrácení.
Je to tahle knížka:
http://www.martinus.cz/?uItem=35986
↑ Monograptus:
Zkusím ti to vysvětlit.
Výraz si přepíšeme na tvar
Protože číslo je jistě dělitelné stačí dokázat, že je dělitelné (pro )
Nevím, jestli jste už brali vzoreček, - jestli ne, tak věř, že je pravdivý.
Potom
Aby nějaké číslo bylo dělitelné 12 musí být dělitelné 3 a zároveň 4.
Protože každé prvočíslo větší než 3 je liché číslo musí být čísla i čísla sudá, a tedy každé z nich dělitelné 2. (pak tedy musí být dělitelné 4)
A teď ještě dokážeme, že je dělitelné číslem 3.
Vyslovíme tvrzení, že v každé trojici po sobě jdoucích čísel je právě jedno dělitelné 3. (to je asi zřejmé, že to tak je)
My máme takovou trojici:
Protože číslo je prvočíslo, nemůže být dělitelné 3 (pak by to nebylo prvočíslo)
A tedy jedno z čísel nebo musí být dělitelné 3.
Tím jsme dokázali, že je dělitelné a zároveň i , to znamená, že je dělitelné i
Potom i je dělitelné pro
↑ Monograptus:
:-D
Len pre poriadok: učebnica to nie je. Sú to knižky pre záujemcov o matematiku (ktoré napísal tento pán). Sú zaujímavé a zábavné, ale priamo učebnice to nie sú. A pre základnú školu už vôbec nie.
Ale samozrejme, učebnica v zmysle "kniha z ktorej sa niekto učí" to pre niekoho byť môže.
↑ Akojeto:
Aha, Já to koupil pro dítě v 4. tř. ZŠ.
Zlomky a průměr mi nosil jako domácí úkoly.
↑ Honzc:
Ó děkuji. Jak prosté.
Já v tom hledal bůhvíjaké složitosti.
↑ Monograptus:
Ona se dá použít i ta Malá Fermatova věta, přímo z ní máme, že pro máme . A dále pro každé liché prvočíslo je a jsme hotovi.
Zdravím,
↑ Honzc: děkuji, neuměla jsem najít důkaz dělitelnosti 3 (začátek stejně).
↑ Monograptus: u nás v knihovně je tato série na dětském oddělení, jednu dobu jsem milému synovi (teď má 15) na přání půjčovala (ale hlavně dějepis) + doma máme "Děsivé míry a váhy", před časem přečetl a informace používal :-) Tedy pokud synovi vyhovuji styl, tak jako doplňková literatura určitě dobře.
Pro zajímavost uvedu další zdroje synova studia:
dějepis,
všechno možné a také všechno možné.
Naopak, když jsem ho nabádala, aby prošel testy, tak reagoval, zda nebude lepší, když si propočte sbírku. Tož si vyberte :-)