Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 11. 2015 18:52

Dasa18
Reputace:   

matematické kyvadlo

Ahojte, potřebovala bych poradit s jedním příkladem.
Najděte pohybovou rovnici matematického kyvadla, jehož bod závěsu vertikálně mění svou polohu podle předpisu y=a(t). Omezte se na malé kmity.
Děkuji za jakékoliv rady.

#2 23. 11. 2015 18:25

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 

Re: matematické kyvadlo

Čau

Tak v úvahu připadají asi dva možné přístupy. První je řešit pomocí Lagrangeových rovnic druhého druhu (máte je probrané??), je to sice zdlouhavé, nicméně nevyžaduje to moc přemýšlení, spíše jde o mechanické počítání.

Druhá možnost je úvahou.
Systém budeme zkoumat v NEINERCIÁLNÍ vztažné soustavě spojené se závěsem. V této soustavě bude kromě gravitační síly působit ještě síla setrvačná, o velikosti $m\frac{\mathrm{d} ^{2}a}{\mathrm{d} t^{2}}$ celková síla působící na těleso tedy bude $m(g+\frac{\mathrm{d} ^{2}a}{\mathrm{d} t^{2}})$

Zbytek odvození bude probíhat stejně jako při odvozování pohybové rovnice klasického matematického kyvadla (moment síly je úměrný úhlovému zrychlení atd.) a dostaneme
$\frac{\mathrm{d} ^{2}\varphi }{\mathrm{d} t^{2}}+\frac{(g+\frac{\mathrm{d} ^{2}a}{\mathrm{d} t^{2}})}{l}sin\varphi =0$

#3 23. 11. 2015 18:57

Dasa18
Reputace:   

Ano probírali jsme Lagrangeovy rovnice, ale právě nevím jak je sestavit pro daný příklad...kdyby jsi mi poradil jak na ně tak bych ti byla moc vděčná...

#4 23. 11. 2015 19:12 — Editoval Brzls (23. 11. 2015 19:12)

Brzls
Veterán

↑ Dasa18:

Tak za zobecněnou souřadnici zvol úhel který svírá osa y se závěsem (jako u normálního mat. kyvadla)
POčátek umísti tak, aby se pro a=0 závěs nacházel v počátku. (udělej si obrázek)
1. Jaký je vztah mezi x-ovou souřadnicí a tímto úhlem? (pomocí veličin x,l,fí)
2. Jaký je vztah mezi y-ovou souřadnicí a tímto úhlem? (pomocí veličin y,l,fí,a(t))?

3. Zderivuj první rovnici a umocni na druhou
4. Zderivuj druhou rovnici a umocni na druhou

5. Sestav Lagrangeovu funkci $L=\frac{1}{2}m((\frac{\mathrm{d} x}{\mathrm{d} t})^{2}+(\frac{\mathrm{d} y}{\mathrm{d} t})^{2})-mgy$ (to znamená dosaď tam ty derivace z bodů 3. 4. a za ypsilon z 2.

6. Pokud neumíš sestavit dál Lagrangeovu rovnici, tak to probereme potom

Který z těchto bodů dělá problém? Jak si o tohoto bodu zkoušela postupovat? Případně pokud body 1. až 5. nedělají problém, tak s čím si přesně nevíš rady?

#5 24. 11. 2015 16:01

Dasa18
Reputace:   

No tak k bodu 1.- my vyšel vztah x=cos(fí)*l, v bodě 2. nevím jak tam zakomponovat to a(t)..když to tam nezakomponuju tak mám rovnici y=sin(fí)*l, a u 3. a 4. nevím jestli mám derivovat podle fí nebo polde l, nebo podle něčeho úplně jiného???

#6 24. 11. 2015 20:06 — Editoval Brzls (24. 11. 2015 20:06)

Brzls
Veterán

↑ Dasa18:
Tak co se týče bodu dva, tak doporučuji nakreslit obrázek. Já bych ho sem rád dal, aby to bylo jasné jenže není moc času.
Měla by si dostat, že $y=a(t)-l*\cos \varphi $ a $x=l\sin\varphi $
Ty to máš naopak, to může být tím, že si za proměnou vzala jiný úhel než já. Já zvolil úhel mezi závěsem a osou ypsilon.
Samozřejmě tvoje volba je teoreticky taky v pořádku, za zobecnénou souřadnici si můžeš zvolit v podstatě cokoli. Jenže tvoje volba je značně nepraktická.

K bodům 3. a 4.

Lagrangeova funkce má tvar $L=T-V$
KInetická energie je rovna $T=\frac{1}{2}m((\frac{\mathrm{d} x}{\mathrm{d} t})^{2}+(\frac{\mathrm{d} y}{\mathrm{d} t})^{2})$
To je předpokládám jasné, to je prostě jinak zapsáno $T=\frac{1}{2}mv^{2}$
Symbol $\frac{\mathrm{d} x}{\mathrm{d} t}$ značí derivaci podle času. Tudíž rovnice 3. a 4. musíš zderivovat podle času. Kdyby si to zderivovala podle něčeho jiného, tak to k ničemu nebude, neboť taková veličina nás nezajímá, a ni nemá žádnou rozumnou intepretaci.

Napiš tedy jak ti tedy vyšlo $\frac{\mathrm{d} x}{\mathrm{d} t}$ a $\frac{\mathrm{d} y}{\mathrm{d} t}$
jak ti vyšlo $T=\frac{1}{2}m((\frac{\mathrm{d} x}{\mathrm{d} t})^{2}+(\frac{\mathrm{d} y}{\mathrm{d} t})^{2})$
a pak jak ti tedy vyšlo $L=T-V$

Zkus dosadit do lagrangeových rovnic. Pokud vevíš jak v nich derivovat, napiš sem alespoň Lagrangeovy rovnice.

#7 24. 11. 2015 21:40

Dasa18
Reputace:   

jo takže derivace x=l*cos(fí)*derivované(fí)
derivace y= derivované(a)-l*sin(fí)*derivované(fí)
když to dosadím do T tak dostanu T= 1/2*m$[l^{2}*cos^{2}(fí)*derivované(fí)+(derivované(a)-l*sin(fí)*derivované(fí)^{2} ]$
potom V=-mg(a+l*cos(fí))
A L=1/2*m$[l^{2}*cos^{2}(fí)*derivované(fí)+(derivované(a)-l*sin(fí)*derivované(fí)^{2} ]+mg(a+lcos(fí)$
Je to tak správně nebo tam mám někde chybu???
A Lagrangeova rovnice potom bude $d/dt*\frac{\partial L}{\partial (derivované(fí))}=\frac{\partial L }{\partial (fí)}$

#8 24. 11. 2015 21:47

Dasa18
Reputace:   

jo takže derivace x=l*cos(fí)*derivované(fí)
derivace y= derivované(a)-l*sin(fí)*derivované(fí)
když to dosadím do T tak dostanu T= 1/2*m*(/$\wedge 2$*cos$\wedge 2$(fí)*(derivované(fí))$\wedge 2$+(derivované(a)-l*sin(fí)*derivované(fí))$\wedge 2$)
potom V=-mg(a+l*cos(fí))
Je to tak správně nebo tam mám někde chybu???
A Lagrangeova rovnice potom bude d/dt*(parciální derivace L podle derivovaného(fí))=parciální derivace L podle (fí)

#9 25. 11. 2015 00:36

Brzls
Veterán

↑ Dasa18:
Skoro :)

jelikož se cosinus derivuje na mínus sínus, tak v té druhé závorce je plus a ne mínus.
Pak jeětě pomůže když si tu závorku rozepíšeš, protože dva členy půjde upravit, neboť sinus na druhou plus cosinus na druhou je 1.

jo a taky ještě koukám tak V=-mg(a-l*cos(fí)) takže si akorát nějak prohodila znaménko u toho ypsilon

Lagrangeova rovnice je tak jak píšeš, tak stačí když to ještě opravíš, upravíš a dosadíš

#10 25. 11. 2015 09:39

Dasa18
Reputace:   

Jo takže po úpravách mi vyjde T=1/2*m(l$^{2}$*(derivované(fí))$^{2}$+(derivované(a))$^{2}$+2lsin(fí)*(derivované(fí)))

Potom L=1/2*m(l$^{2}$*(derivované(fí))$^{2}$+(derivované(a))$^{2}$+2lsin(fí)*(derivované(fí)))+mg(a-lcos(fí)

parciální derivace L podle derivovaného(fí) je m*l$^{2}$(dvakrát derivované(fí))+m*l*sin(fí)
parciální derivace l podle (fí) je ml(derivované(fí))+mgl*sin(fí)

...je to tak správně????
a jek potom zderivuje parciální derivace L podle derivovaného(fí) podle t????? s tím mám problém...

#11 25. 11. 2015 13:24 — Editoval Brzls (25. 11. 2015 13:25)

Brzls
Veterán

↑ Dasa18:
Jo, omlouvám se vloudil se mi tam překlep, potenciál má být V=mgy=mg(a-l*cos(fí)). Tak abych to shrnul. Dopočítali jsme se po opravách k Lagarangeovi funkci
$L=\frac{1}{2}m(l^{2}  \dot{\varphi }^{2}+\dot{a}^{2}+2l\dot{a}\dot{\varphi }\sin \varphi )-mg(a-l\cos \varphi )$

To je jasné?

nyní
$\frac{\partial L}{\partial \varphi }=ml\dot{a}\dot{\varphi }\cos \varphi -mgl\sin \varphi $

$\frac{\partial L}{\partial \dot{\varphi }}=ml^{2} \dot{\varphi }+ml\dot{a}\sin \varphi $
to je taky jasné?
no a teďka se to prostě derivuje jako oučet součin a složená funkce
$\frac{\mathrm{d} }{\mathrm{d} t}\frac{\partial L}{\partial \dot{\varphi }}=ml^{2}\frac{\mathrm{d} }{\mathrm{d} t} \dot{\varphi }+ml\frac{\mathrm{d} }{\mathrm{d} t}\dot{a}\sin \varphi $
kde    $\frac{\mathrm{d} }{\mathrm{d} t} \dot{\varphi }$ je předpokládám jasné a $\frac{\mathrm{d} }{\mathrm{d} t}\dot{a}\sin \varphi$ není nic jiného než derivace součinu. Nezapomeň že sin(fí) je složená funkce, tedy $\frac{\mathrm{d} }{\mathrm{d} t}\sin \varphi =\cos \varphi \cdot \dot{\varphi }$

no a když to teda všechno dosadíš, tak se ti dva členy odečtou, u dvou se dá vytknout sinus, vyfělíš delou rovnici ml na druhou a dostaneš to co jsem psal na začátku tedy $\frac{\mathrm{d} ^{2}\varphi }{\mathrm{d} t^{2}}+\frac{(g+\frac{\mathrm{d} ^{2}a}{\mathrm{d} t^{2}})}{l}sin\varphi =0$

Vyšlo?

#12 25. 11. 2015 18:51

Dasa18
Reputace:   

jj děkuji moc :)

Zápatí