Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Čau
Tak v úvahu připadají asi dva možné přístupy. První je řešit pomocí Lagrangeových rovnic druhého druhu (máte je probrané??), je to sice zdlouhavé, nicméně nevyžaduje to moc přemýšlení, spíše jde o mechanické počítání.
Druhá možnost je úvahou.
Systém budeme zkoumat v NEINERCIÁLNÍ vztažné soustavě spojené se závěsem. V této soustavě bude kromě gravitační síly působit ještě síla setrvačná, o velikosti
celková síla působící na těleso tedy bude 
Zbytek odvození bude probíhat stejně jako při odvozování pohybové rovnice klasického matematického kyvadla (moment síly je úměrný úhlovému zrychlení atd.) a dostaneme
↑ Dasa18:
Tak za zobecněnou souřadnici zvol úhel který svírá osa y se závěsem (jako u normálního mat. kyvadla)
POčátek umísti tak, aby se pro a=0 závěs nacházel v počátku. (udělej si obrázek)
1. Jaký je vztah mezi x-ovou souřadnicí a tímto úhlem? (pomocí veličin x,l,fí)
2. Jaký je vztah mezi y-ovou souřadnicí a tímto úhlem? (pomocí veličin y,l,fí,a(t))?
3. Zderivuj první rovnici a umocni na druhou
4. Zderivuj druhou rovnici a umocni na druhou
5. Sestav Lagrangeovu funkci
(to znamená dosaď tam ty derivace z bodů 3. 4. a za ypsilon z 2.
6. Pokud neumíš sestavit dál Lagrangeovu rovnici, tak to probereme potom
Který z těchto bodů dělá problém? Jak si o tohoto bodu zkoušela postupovat? Případně pokud body 1. až 5. nedělají problém, tak s čím si přesně nevíš rady?
No tak k bodu 1.- my vyšel vztah x=cos(fí)*l, v bodě 2. nevím jak tam zakomponovat to a(t)..když to tam nezakomponuju tak mám rovnici y=sin(fí)*l, a u 3. a 4. nevím jestli mám derivovat podle fí nebo polde l, nebo podle něčeho úplně jiného???
↑ Dasa18:
Tak co se týče bodu dva, tak doporučuji nakreslit obrázek. Já bych ho sem rád dal, aby to bylo jasné jenže není moc času.
Měla by si dostat, že
a 
Ty to máš naopak, to může být tím, že si za proměnou vzala jiný úhel než já. Já zvolil úhel mezi závěsem a osou ypsilon.
Samozřejmě tvoje volba je teoreticky taky v pořádku, za zobecnénou souřadnici si můžeš zvolit v podstatě cokoli. Jenže tvoje volba je značně nepraktická.
K bodům 3. a 4.
Lagrangeova funkce má tvar 
KInetická energie je rovna 
To je předpokládám jasné, to je prostě jinak zapsáno 
Symbol
značí derivaci podle času. Tudíž rovnice 3. a 4. musíš zderivovat podle času. Kdyby si to zderivovala podle něčeho jiného, tak to k ničemu nebude, neboť taková veličina nás nezajímá, a ni nemá žádnou rozumnou intepretaci.
Napiš tedy jak ti tedy vyšlo
a 
jak ti vyšlo 
a pak jak ti tedy vyšlo 
Zkus dosadit do lagrangeových rovnic. Pokud vevíš jak v nich derivovat, napiš sem alespoň Lagrangeovy rovnice.
jo takže derivace x=l*cos(fí)*derivované(fí)
derivace y= derivované(a)-l*sin(fí)*derivované(fí)
když to dosadím do T tak dostanu T= 1/2*m![kopírovat do textarea $[l^{2}*cos^{2}(fí)*derivované(fí)+(derivované(a)-l*sin(fí)*derivované(fí)^{2} ]$](/mathtex/72/7202b5c9c81049bd46bd4d051faf7669.gif)
potom V=-mg(a+l*cos(fí))
A L=1/2*m![kopírovat do textarea $[l^{2}*cos^{2}(fí)*derivované(fí)+(derivované(a)-l*sin(fí)*derivované(fí)^{2} ]+mg(a+lcos(fí)$](/mathtex/fe/fe2299f676bc4616b05c16bcd0331377.gif)
Je to tak správně nebo tam mám někde chybu???
A Lagrangeova rovnice potom bude 
jo takže derivace x=l*cos(fí)*derivované(fí)
derivace y= derivované(a)-l*sin(fí)*derivované(fí)
když to dosadím do T tak dostanu T= 1/2*m*(/
*cos
(fí)*(derivované(fí))
+(derivované(a)-l*sin(fí)*derivované(fí))
)
potom V=-mg(a+l*cos(fí))
Je to tak správně nebo tam mám někde chybu???
A Lagrangeova rovnice potom bude d/dt*(parciální derivace L podle derivovaného(fí))=parciální derivace L podle (fí)
↑ Dasa18:
Skoro :)
jelikož se cosinus derivuje na mínus sínus, tak v té druhé závorce je plus a ne mínus.
Pak jeětě pomůže když si tu závorku rozepíšeš, protože dva členy půjde upravit, neboť sinus na druhou plus cosinus na druhou je 1.
jo a taky ještě koukám tak V=-mg(a-l*cos(fí)) takže si akorát nějak prohodila znaménko u toho ypsilon
Lagrangeova rovnice je tak jak píšeš, tak stačí když to ještě opravíš, upravíš a dosadíš
Jo takže po úpravách mi vyjde T=1/2*m(l
*(derivované(fí))
+(derivované(a))
+2lsin(fí)*(derivované(fí)))
Potom L=1/2*m(l
*(derivované(fí))
+(derivované(a))
+2lsin(fí)*(derivované(fí)))+mg(a-lcos(fí)
parciální derivace L podle derivovaného(fí) je m*l
(dvakrát derivované(fí))+m*l*sin(fí)
parciální derivace l podle (fí) je ml(derivované(fí))+mgl*sin(fí)
...je to tak správně????
a jek potom zderivuje parciální derivace L podle derivovaného(fí) podle t????? s tím mám problém...
↑ Dasa18:
Jo, omlouvám se vloudil se mi tam překlep, potenciál má být V=mgy=mg(a-l*cos(fí)). Tak abych to shrnul. Dopočítali jsme se po opravách k Lagarangeovi funkci
To je jasné?
nyní

to je taky jasné?
no a teďka se to prostě derivuje jako oučet součin a složená funkce
kde
je předpokládám jasné a
není nic jiného než derivace součinu. Nezapomeň že sin(fí) je složená funkce, tedy 
no a když to teda všechno dosadíš, tak se ti dva členy odečtou, u dvou se dá vytknout sinus, vyfělíš delou rovnici ml na druhou a dostaneš to co jsem psal na začátku tedy 
Vyšlo?