Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 11. 2015 19:56

Raubbbyy
Příspěvky: 291
Pozice: Student
Reputace:   
 

tlak fotonu

Dobry den, mam taku otazku, kezde foton ma hybnost a dopadne na zrkadlo cim sa odrazi to znamena ze mu preda svoju hybnost 2 krat. Ale co by sa stalo keby sme tam umiestili dalsie zrkadlo a ten foton by sa odneho odrazil spat do prveho zrkadla a takto by neustale osciloval medzi dvomi zrkadlami a stale im odovzdaval svoju hybnost az do nekonecna takze by sme teoreticky mohli udelit zrkadlom velku rychlost len jednym fotonom co mi pride ako nezmysel tak ma zaujma co mi v tom zabrani aby som to takto urobil ?

Offline

 

#2 29. 11. 2015 23:56

runcorne
Příspěvky: 183
Škola: MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   17 
 

Re: tlak fotonu

↑ Raubbbyy:

Tím, že by foton předával hybnost by také ztrácel energii, takže by to tak moc dlouho (ani u ideálních zrcadel) asi nefungovalo.


Jinak podobný princip funguje v optických kabelech -- což také ilustruje mizivý vliv této síly, neboť nikdy žádný kabel neroztrhla.

Offline

 

#3 30. 11. 2015 03:36

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Příspěvky: 860
Reputace:   53 
 

Re: tlak fotonu

↑ Raubbbyy:
Zkus si to vypocitat napr. pro foton o vlnove delce 532nm a zrcadlo o hmotnosti 1kg. Zjistis, ze foton sice preda zrcadlu hybnost, ale zrcadlo ziska kinetickou energii, ktera je zanedbatelne mala ve srovnani s energii fotonu. Teprve pokud by hmotnost zrcadla byla extremne mala, kineticka energie zrcadla by mohla byt vyznamna. To by se pak projevilo na ubytku energie fotonu. Po odrazu by mel vetsi vlnovou delku.

Offline

 

#4 30. 11. 2015 13:40

Raubbbyy
Příspěvky: 291
Pozice: Student
Reputace:   
 

Re: tlak fotonu

a celkova kineticka energia ktoru moze ten foton predat zrkadlom pri velkom mnozstve odrazov bude rovna energii toho fotonu ?

Offline

 

#5 01. 12. 2015 05:24

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Příspěvky: 860
Reputace:   53 
 

Re: tlak fotonu

↑ Raubbbyy:
Teoreticky ano, ale bude to trvat nekonečně dlouhou dobu. Znamenalo by to také nekonečný počet odrazů, a tedy mít ideální bezeztrátová zrcadla.

Offline

 

#6 06. 02. 2018 23:00

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4880
Reputace:   125 
 

Re: tlak fotonu

Tohle už je dost staré, nicméně mi to přijde docela zajímavé, a né na první phled zřejmé.

Je tak nějak intuitivně jasné, že foton nemůže předat zrcadlu více energie, než kolik jí má sám, a to mnoho není. Stejně tak i s hybností. Ale jak je to tedy s opakovanými nárazy ? Odkud se ta hybnost bude brát ?

Podle mě je to jednoduché, bude pocházet od toho druhého zrcadla. A energie nakonec taky.
Takže ten foton je (za předpokladu ideálních zrcadel) jen takovým prostředníkem, přenáší energii od jednoho zrcalda ke druhému. Podobně jako pružina (existuje dokonce termín elektronový plyn, který má tlak stejně jako normální plyn).

Pokud se ovšem budou zrcadla od sebe vzdalovat, při každém odrazu foton ztratí část své energie (a nebude nejspíš dlouho trvat, a ztratí ji téměř všechnu). Ale pokud budeme na druhé zrcadlo vhodně tlačit, můžeme tím uvést do pohybu to první. Lépe by to ovšem šlo, kdyby fotonů bylo více. On je foton ze všech možných částic k přenášení hybnosti nejméně vhodný, díky své nulové klidové hmotnosti.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson