Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mám zadání letošního projektu číslo 3.
3.1. Uvažujme čárový kód obsahující tři druhy černých pruhů (tenké, střední, tlusté) a dva druhy bílých mezer (tenké a střední) jako oddělovače. Čárový kód bude mít pevnou délku 12 černých pruhů a 11 bílých mezer.
Kolik různých kódů by existovalo v případě, že chceme použít od každé šířky pruhů právě čtyři symboly a více středních bílých mezer než tenkých?
Napadlo mě:
Pomocí permutací s opakováním spočítat, kolik existuje kódů, kdy je středních mezer 6 + počet kódů, kde je počet středních mezer 7 + ... + počet kódů, kdy je počet středních mezer 11.
U tohoto mi ale nastane problém, že se mi tam kódy opakují a budu tedy potřebovat ty kódy, které jsou tam vícekrát nějak odstranit.
Šlo by to udělat takto?:
počet středních mezer označím n
počet pro n=6 + n=7 n=8 + ... + n=11 - počet pro n=6 / počet pro n=7 - počet pro n=6 / počet pro n=8 .. atd + počet pro n=6 / počet pro n=7 / počet pro n=8 / počet pro n=9 / počet pro n=10 / počet pro n=11
Je to alespoň správná myšlenka?
↑ gygabyte:
Ano
↑ gygabyte:
Ukaž, pak to skryjeme.
Velká čísla by tě u faktoriálů neměla překvapovat.
↑ gygabyte:
to není dobře, započítáváš i situace, kdy se bílé a černé pruhy nestřídají.
Spočitat si černé a bílé zvlášť a pak to jenom do sebe "vsunout"
To bude dobrá myšlenka, jenže uvedené vztahy tomu neodpovídají.
↑ zdenek1:
Mám pocit, že mě navádíš k násobení těch dvou permutací. V takovém případě, by pro 6 střednách mezer bylo ~15 milionů možností to už není tak moc. Jsem už doma? :-)
↑ gygabyte:
Ano.
Ale měl by sis sám ujasnit proč to tak je. Jinak je ti má rada na nic.
↑ zdenek1:
Úlohy jsem si rozdělil na 2 disjunktní výběry - černé a mezery - a proto musím použít násobení, takhle mi to uznáš?
Já se toho násobení bál, kvůli vysokým číslům, ale když si uvědomím, že celkem kódů je něco přes miliardu, tak to jde.
↑ gygabyte:
Nejde o to, co ti uznám já, ale opravující.
Osobně bych použil formulaci "2 nezávislé ...."
↑ zdenek1:
Jenom jsem se snažil abych nevypadal jako někdo, kdo si na netu najde řešení úkolu a nic si z toho neodnese.
Moc ti děkuju.
Stránky: 1