Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026

Dobrý večer,
rád bych se zeptal, jak se řeší následující typ úloh, protože jsem jich moc (víceméně jenom zadání) nenašel, tak se ptám tady.
Mám úplný graf
kde
a ohodnocení hran, které je následující
.
Mám najít váhu minimální kostry
Zde je to ještě jednoduché, protože nějakou intiucí můžu dojít k tomu, že kostra 1,2,...,n jistě bude kostrou, která je zároveň stromem (isomorfní cestě Pn) a součet vah bude jistě nejmenší, protože pokud bych začal hledat kostru (pomocí Jarníkova algrotimu), tak vyjdu z bodu 1, nejlevnější hrana je do 2, odtamtud do 3 atd.
Nicméně můj dotaz je spíš, když je zadání stejné, nicméně ohodnocení hran je následující:
Zde netuším, jak je to myšleno, protože
je množina. Je to tedy to samé, jako
, takže pro jednu hranu bych měl mít váhu
?
A když by to bylo nějak jasně dané, řekněme, že se bere větší z těch možných hodnot, jak by se tedy postupovalo?.
Děkuji předem za nápady
Freedy

;-/ nikoho nic nenapadá? Stačí jen nápad, nikoliv řešení. Děkuji
stále nikdo nic?

nikdo nic? :/
Já myslím, že příklad není korektně zadaný. Váha hrany závisí na konkrétním označení, což není v pořádku.
Buďme shovívaví a dejme tomu, že bereme v větší než u. Potom bych ale řekl, že nejmenší příspěvek do váhy budou mít ty hrany, kde první vrchol je vždy u=1 a druhý vrchol je v=2,..n. Kostru bych proto čekal jako hvězdu, nikoliv cestu (mimochodem stejně u prvního příkladu.)
Zkusil bych zdůvodnit pomocí nerovnic s parametry u,v.

jojo toto mě také napadlo, že by se musela brát jednička pro to "u".
Jinak díky aspoň že příspěvek ;) příklad není korektně zadaný, což není správné.